Η υπογλυκαιμία είναι ένα φαινόμενο συχνό στους ασθενείς με διαβήτη, και μπορεί να συμβεί ακόμα και αν προσέχετε πολύ την κατάσταση της ασθένειάς σας. Συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν τόσο πολύ, που ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. Μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One, έδειξε ότι κατά μέσο όρο, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 παθαίνουν 19 ήπια επεισόδια υπογλυκαιμίας κάθε χρόνο, και ένα σοβαρό επεισόδιο.

Αυτά είναι τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια υπογλυκαιμικού επεισοδίου που πρέπει να προσέχετε:

Έντονη πείνα

Αν έχετε φάει, αλλά ακόμα νιώθετε πως πεινάτε πολύ ή αν χωρίς κάποια εξήγηση σας έρχεται η όρεξη να καταβροχθίσετε κάτι, ο οργανισμός σας λέει πως χρειάζεται γλυκόζη.

Αίσθηση άγχους

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν πολύ χαμηλά, ο οργανισμός μας εκκρίνει την ορμόνη επινεφρίνη (δηλαδή, την αδρεναλίνη), η οποία στέλνει εντολή στο συκώτι, ώστε να παράγει περισσότερη ζάχαρη. Η περιττή επινεφρίνη μπορεί να προκαλέσει αισθήματα άγχους.

Δυσκολίες στον ύπνο

Η νυχτερινή υπογλυκαιμία, που είναι πολύ συχνό φαινόμενο, μπορεί να ταράξει τον ύπνο σας. Τα συμπτώματά της είναι η εφίδρωση, οι εφιάλτες, το ξαφνικό ξύπνημα, και μια αίσθηση ότι είστε μπερδεμένοι μόλις ξυπνάτε.

Τρέμουλο

Το κεντρικό νευρικό σύστημα αρχίζει να υπολειτουργεί όταν τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν, με αποτέλεσμα να εκκρίνονται χημικές ουσίες που ονομάζονται κατεχολαμίνες. Ο σκοπός τους είναι να προκαλέσουν την παραγωγή περισσότερης γλυκόζης, προκαλώντας όμως και αυτό το σύμπτωμα.

Απότομες αλλαγές στη διάθεση

Οι απότομες αλλαγές στη διάθεση είναι μέσα στα νευρολογικά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας. Μπορεί να αισθανθείτε ξαφνική οργή, την ανάγκη να κλάψετε ή έντονη επιθυμία να μείνετε μόνοι σας.

Ιδρώτας

Αυτό το σύμπτωμα ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, δηλαδή την περιοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που ελέγχει την επιδερμίδα μας, μεταξύ άλλων. Είναι από τα πρώτα σημάδια υπογλυκαιμίας, και αν εμφανιστεί χωρίς καμία αιτία, μπορεί να είναι σημάδι ανησυχίας.

Ζαλάδα

Αν νιώθετε ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία, σημαίνει πως χρειάζεται αμέσως να ρυθμίσετε τα επίπεδα γλυκόζης σας.

Προβλήματα στην όραση

Αν ξαφνικά η όρασή σας γίνει θολή ή αρχίσετε να τα βλέπετε όλα διπλά, μπορεί να ευθύνεται η πτώση του σακχάρου στο αίμα σας.

Προβλήματα στην ομιλία

Εσείς μπορεί να μην τα καταλάβετε, αλλά αν οι κοντινοί σας άνθρωποι επισημάνουν ότι ο τόνος της φωνής σας έχει αλλάξει ή ότι ακούγεστε σαν μεθυσμένος, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι υπογλυκαιμίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται