Αν προσέχετε την διατροφή σας, αν κοιμάστε καλά, αν κάνετε έστω και λίγη γυμναστική… Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας, και σχεδόν όλοι έχουν να κάνουν με καθημερινές, υγιεινές επιλογές. Και η καλή μας υγεία αντικατοπτρίζεται σε πολλά πράγματα… Ποια είναι όμως αυτά;

Στα μαλλιά μας

Όταν τα μαλλιά μας είναι πλούσια σε όγκο, δυνατά και λαμπερά, αυτό σημαίνει πως θρέφονται σωστά. Και καθώς τα μαλλιά μας είναι ίσως από τα τελευταία σημεία του σώματος που λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά, αυτό με την σειρά του σημαίνει πως η διατροφή μας είναι πολύ υγιεινή, και μας προσφέρει ό,τι χρειαζόμαστε.

Στα νύχια μας

Τα νύχια μας, επίσης, μας δίνουν αρκετές πληροφορίες για την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Αν δεν υπάρχουν αποχρωματισμοί στα νύχια, αν δεν είναι εύθραυστα και αν το χρώμα τους δεν είναι θαμπό και κιτρινισμένο, τότε αυτό σημαίνει πως τα πράγματα είναι καλά.

Στα δόντια μας

Η καλή στοματική υγιεινή σημαίνει, στην ουσία, καλή υγεία. Τα δυνατά δόντια και ούλα, χωρίς πρηξίματα, πόνους και φλεγμονές είναι σημάδι ότι φροντίζουμε τον εαυτό μας. Επιπλέον, αν η φθορά των δοντιών επεκταθεί και στα ούλα, υπάρχει ο κίνδυνος για περιοδοντίτιδα—μια πάθηση που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στην περιφέρειά μας

Ευτυχώς, ο Δείκτης Μάζας Σώματος μας απασχολεί όλο και λιγότερο, καθώς δεν είναι ιδανικός τρόπος να υπολογίσουμε αν το βάρος μας είναι φυσιολογικό. Η περιφέρεια της μέσης μας, όμως, εξακολουθεί να είναι ένας καλός δείκτης της γενικότερης υγείας μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς έχει συσχετιστεί με πολύ σημαντικότερα προβλήματα υγείας, μέχρι και πρόωρου θανάτου.

Στον ύπνο μας

Αν καταφέρνετε να κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ, να κοιμάστε ικανοποιητικά και να έχετε ένα (σχεδόν) σταθερό πρόγραμμα ύπνου, τότε τα πράγματα δεν πάνε καθόλου άσχημα για εσάς. Ο ύπνος μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της υγείας μας, και όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Συνεπώς, αν σκεφτείτε τον ύπνο σας και δεν σας έρχεται αμέσως στο μυαλό ένας… φαύλος κύκλος, μάλλον είστε αρκετά υγιείς.

Στα κόπρανά μας

Ναι, συγγνώμη, έπρεπε να μιλήσουμε και για αυτό. Αντίθετα απ’ ό,τι μπορεί να διαβάσατε, δεν υπάρχουν μερικές πολύ συγκεκριμένες παράμετροι για να θεωρήσετε πως η δραστηριότητά σας στην τουαλέτα είναι… υγιής. Δεν παίζει τόσο ρόλο η συχνότητα, το σχήμα κτλ. Κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά, συνεπώς η σταθερότητα της τουαλέτας μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα. Αν παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στην ρουτίνα σας, τότε θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Στην κοινωνική μας ζωή

Ίσως ένα από τα πιο όμορφα αποτελέσματα έρευνας που έχουμε διαβάσει τελευταία, είναι πως το να έχουμε έναν δυνατό κοινωνικό κύκλο, γεμάτο άτομα που μας αγαπούν και μας στηρίζουν, δεν επηρεάζει θετικά μόνο την ψυχική μας υγεία (όπως είναι λογικό), αλλά και την σωματική.

Στα ζωτικά σημεία μας

Τα ζωτικά μας σημεία αποτελούν μια καλή ένδειξη της γενικότερης κατάστασης της υγείας μας, καθώς επηρεάζονται από πρακτικά οτιδήποτε συμβαίνει στον οργανισμό μας. Μεταξύ άλλων, είναι η αναπνοή μας, οι σφύξεις και η αρτηριακή πίεση. Αν όλα αυτά βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε μάλλον τα πράγματα είναι καλά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου