Το ήπαρ είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια του πεπτικού συστήματος – και της υγείας μας γενικότερα – καθαρίζοντας το αίμα μας από τις τοξίνες, μεταβολίζοντας τα φάρμακα που λαμβάνουμε, παράγοντας χολή, βοηθώντας μας να μεταβολίσουμε το λίπος και αποθηκεύοντας την γλυκόζη. Με λίγα λόγια είναι ένα όργανο με πολλές ευθύνες. Και είναι ιδιαίτερα δυνατό και ανθεκτικό, καθώς μπορεί να αναπαράγει τα χαμένα του κύτταρα ως ένα σημείο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν διατρέχει κίνδυνο αν υποστεί συνεχείς βλάβες, αν πάσχουμε από ορισμένες παθήσεις ή αν η διατροφή μας περιλαμβάνει πολύ αλκοόλ και κορεσμένα λιπαρά. Οι βλάβες που μπορεί να υποστεί μπορεί να είναι φλεγμονές, ουλές ή και κίρρωση, η οποία κάνει το συκώτι να συρρικνώνεται και να σκληραίνει, εμποδίζοντας την λειτουργία του.

Το χειρότερο με τις παθήσεις του ήπατος είναι πως δεν εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι η βλάβη να βρίσκεται ήδη σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια για τα οποία πρέπει να προσέχετε. Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

  • Αισθήματα κόπωσης: Οι γιατροί ακόμα δεν είναι απόλυτα σίγουροι πώς η βλάβη στο ήπαρ προκαλεί κόπωση, αλλά είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα.
  • Ναυτία: Η ναυτία συμβαίνει επειδή συσσωρεύονται τοξίνες στο αίμα, μιας και το συκώτι δεν μπορεί να τις απομακρύνει σε ικανοποιητικό βαθμό.
  • Ανοιχτόχρωμα κόπρανα: Τα κόπρανα έχουν συνήθως σκούρο χρώμα, λόγω των αλάτων της χολής που παράγει το συκώτι μας. Αν είναι ανοιχτόχρωμα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Από την άλλη, αν τα κόπρανά μας είναι μαύρα, υπάρχει πιθανότητα η νόσος να είναι σε προχωρημένο στάδιο και να υπάρχει αίμα στον γαστρεντερικό σωλήνα.
  • Κιτρινισμένο δέρμα ή μάτια: Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει συσσώρευση χρωστικών της χολής στο αίμα, καθώς δεν μπορεί να τις επεξεργαστεί το σώμα μας σωστά. Μπορεί να προκληθεί και κνησμός.
  • Αραχνοειδή αγγειώματα: Αυτά τα αγγειώματα μοιάζουν σαν μια κόκκινη κηλίδα με αιμοφόρα αγγεία να εκτείνονται από το κέντρο της. Εμφανίζονται σε πολλές υγιείς γυναίκες, αλλά αν τις βλέπουμε σε μεγάλο αριθμό στο πάνω μέρος του σώματος ή σε άντρες, μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας του ήπατος.
  • Μελανιάζουμε εύκολα: Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με το συκώτι μελανιάζουν πιο εύκολα, καθώς το συκώτι δεν μπορεί να πήξει το αίμα με την ταχύτητα που θα έπρεπε.
  • Ερυθρές παλάμες: Υπολογίζεται πως το ¼ των ασθενών με κίρρωση του ήπατος εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα.
  • Σκουρόχρωμα ούρα: Αν τα ούρα είναι σκούρα πορτοκαλί ή και ακόμα πιο σκουρόχρωμα, μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος. Και εδώ ευθύνονται οι χρωστικές της χολής.
  • Πρησμένη κοιλιακή χώρα: Αυτό συμβαίνει επειδή γίνεται κατακράτηση υγρών στην κοιλιά. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και στα πόδια και τους αστραγάλους.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο