Οι πιεστικές συνθήκες δουλειάς κάνουν πολλούς εργαζόμενους να βάζουν την υγεία τους σε δεύτερη μοίρα. Πολλοί φτάνουν συχνά στα όριά τους, άλλοι δεν κάνουν ούτε διαλείμματα και υπάρχουν και εκείνοι που πηγαίνουν στη δουλειά ακόμη και όταν είναι άρρωστοι. Ως εκ τούτου, πολλοί εργαζόμενοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία τους.

Ψυχολογικά προβλήματα, αφόρητη κόπωση, απώλεια κινήτρων. Τρία συμπτώματα πολλών εργαζομένων σήμερα, για τα οποία οι ίδιοι συχνά διστάζουν να μιλήσουν ευθέως, ιδίως μάλιστα στον εργασιακό τους χώρο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ολοένα συχνότερα, έρευνες ειδικών συνδέουν την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών με προβλήματα, μεγαλύτερα αλλά και μικρότερα, στον εργασιακό χώρο.

Μια από τις βασικές αιτίες που προκαλούν εκνευρισμό αλλά και στρες στους εργαζομένους, είναι το γεγονός ότι πρέπει να είναι διαθέσιμοι στα τηλέφωνά τους αδιάλειπτα, αλλά και να διαβάζουν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία ακόμη και μετά τη δουλειά, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έτσι είναι δύσκολο να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους μακριά από τις εργασιακές ευθύνες αλλά και να ανακτήσουν δυνάμεις για τη νέα εβδομάδα. Μία άλλη πηγή αντιπαραγωγικού άγχους είναι, κατά γενική ομολογία, η πίεση των προθεσμιών, άλλα και η ταυτόχρονη εκτέλεση διαφορετικών καθηκόντων και εργασιών. Ένας επιπρόσθετος παράγοντας που συχνά εμποδίζει τους εργαζομένους να χαλαρώνουν και να είναι παραγωγικοί έχει να κάνει με τη μετατόπιση των ωρών εργασίας. Η ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεαστεί από τις πολλές ώρες εργασίας, από τη δουλειά το βράδυ ή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Επίσης από την αύξηση των ωρών εργασίας ή ακόμη και από το συνεχές ωράριο. Οι συνέπειες που ενδέχεται να έχουν στη συνολική υγεία των εργαζομένων καταστάσεις όπως το άτακτο ωράριο εργασίας και ο υπερβολικός φόρτος με παράλληλα καθήκοντα, είναι ανάλογες της έντασης με την οποία εμφανίζονται.

Σύμφωνα με έρευνες, οι εργαζόμενοι σε απαιτητικές και έντονα ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας ανήκουν στην πλέον ευαίσθητη κατηγορία ατόμων για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό καρδιακών προσβολών είναι κατά 23% μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες κατηγορίες ασθενών. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως η σχέση μεταξύ εργασιακών υποχρεώσεων και εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων δεν είναι απόλυτη. Ο τρόπος ζωής και οι συναισθηματικές αντιστάσεις του καθενός αποτελούν δύο επίσης καθοριστικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν με τη λειτουργία της καρδιάς.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA