Είναι μια νέα και υποσχόμενη μέθοδος για τη βελτίωση των ρυτίδων. Ο γιατρός παίρνει ένα μικρό τμήμα δέρματος πίσω από το αυτί του/της ενδιαφερόμενου/ης, και το στέλνει στα εργαστήρια της εταιρείας καλλιέργειας ινοβλαστών, στη Μεγάλη Βρεταννία.

Οι ινοβλάστες είναι τα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο, την ουσία που είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για την σφριγηλότητα και νεανικότητα του δέρματος. Η εταιρεία καλλιεργεί τα κύτταρα, και επίσης φυλάει δείγμα για μελλοντική χρήση αν είναι απαραίτητο.

Συνήθως απαιτούνται τρεις εφαρμογές από καλλιεργημένους ινοβλάστες. Η πρώτη είναι δυνατή περίπου 2 μήνες μετά την λήψη του τεμαχιδίου δέρματος. Οι θεραπείες είναι πανομοιότυπες με τα άλλα εμφυτεύματα, και συνήθως για τις ίδιες ενδείξεις.

Πλεονεκτήματα:

  1. Όπως τα λιποκύτταρα, έτσι και οι ινοβλάστες προέρχονται από τον ίδιο τον οργανισμό του ενδιαφερόμενου και δεν προκαλούν αντιδράσεις.
  2. Αν και δεν είναι δοκιμασμένη στο χρόνο, τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι όχι μόνο γεμίζει η ρυτίδα ή φουσκώνει η περιοχή που επιθυμούμε, αλλά και ότι το αποτέλεσμα βελτιώνεται στο χρόνο, καθ’ όσο τα καλλιεργημένα κύτταρα αρχίζουν να παράγουν κολλαγόνο.

Μειονεκτήματα: Το μόνο μειονέκτημα μέχρι στιγμής της μεθόδου φαίνεται να είναι το υψηλό κόστος, που ανέρχεται σε 5000 – 6000 ευρώ για τρεις εφαρμογές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας