Ο εθισμός στην εργασία είναι εθισμός όπως και οι άλλοι, με τη μόνη διαφορά ότι είναι κοινωνικά αποδεκτός. 

Ωστόσο, οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές, όπως σε άλλους εθισμούς, καθώς ο εθισμός στην εργασία επηρεάζει αρνητικά την υγεία του ανθρώπου, την κοινωνική του ζωή και τις σχέσεις με τους αγαπημένους του.

Δείτε 6 σημάδια συμπεριφοράς εθισμού στην εργασία. Αν αναγνωρίζετε τις τάσεις σε εσάς ή σε κάποιον αγαπημένο προσέξτε τα εξής.

Δεν παραδέχεστε ότι είστε εξαρτημένοι από τη δουλειά

Όπως και άλλοι άνθρωποι που υποφέρουν από εθισμούς, οι εθισμένοι στη δουλειά αντιστέκονται να μιλούν για τις τάσεις τους και προσπαθούν να τις εκλογικεύσουν ή να ξεφύγουν από τη συζήτηση.

Φοβάστε

Πολλοί άνθρωποι εθισμένοι στη δουλειά θα δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους λέγοντας ότι δουλεύουν τόσο επειδή πρέπει-όχι επειδή το θέλουν. Αλλά αυτός είναι μηχανισμός άμυνας. Οι εθισμένοι στη δουλειά κάτι φοβούνται. Ο φόβος συχνά αφορά την απώλεια της εργασίας ή την έλλειψη οικονομικής ασφάλειας, αλλά μπορεί να είναι και κάτι πιο προσωπικό.

Υποφέρετε από χαμηλή αυτοεκτίμηση και η δουλειά είναι ο τρόπος να αισθάνεστε καλύτερα

Συχνά η δουλειά αποτελεί διαφυγή από ένα πρόβλημα αυτοεκτίμησης που οι εθισμένοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει. Λαμβάνουν τη σημασία και την κοινωνική αποδοχή από τη δουλειά. Είναι φυσιλογικό να αποτελεί η δουλειά μια από τις πηγές ευτυχίας και αυτοπεποίθησης αλλά δεν θα πρέπει να είναι η μόνη.

Δεν είστε ευτυχισμένοι στο σπίτι

Οι εθισμένοι στην εργασία αφιερώνονται στη δουλειά για να δραπετεύσουν από τη μίζερη ζωή στο σπίτι. Μπορεί να πρόκειται για φαύλο κύκλο δυστυχίας και στα 2 μέρη-αλλά η δουλειά παραμένει διαφυγή.

Δεν έχετε εξοικειωθεί με την ισορροπία και την εγκράτεια

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εθισμένοι στη δουλειά μπορεί να αγαπούν αυτό που κάνουν περισσότερο από όσο αγαπούν κάτι άλλο. Δεν ξέρουν πώς να φέρουν ισορροπία στη ζωή τους αντιστεκόμενοι στο συνεχή εξαναγκασμό να δουλεύουν.

Δεν ξέρετε ποιοι είστε εκτός δουλειάς

Οι εθισμένοι στη δουλειά ταυτίζονται με όλη τους την καρδιά με τη δουλειά τους. Η ταυτότητά τους είναι η εργασία τους. Όχι, δεν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα των γονέων σας (ή άλλων εκτός από τα δικά σας) αλλά η αναγνώρισή τους είναι το πρώτο βήμα.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν