Το χάρισμα δώρων, από παλιά αποτελεί αγαπημένο θέμα ερευνών της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Με αυτό ασχολούνται ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι, οικονομολόγοι και marketers.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το χάρισμα δώρων είναι πολύπλοκο και σημαντικό μέρος της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης βοηθώντας να καθοριστούν σχέσεις και να ισχυροποιηθούν δεσμοί με την οικογένεια και φίλους.

Οι ψυχολόγοι δηλώνουν ότι συχνά αυτός που δίνει παρά αυτός που λαμβάνει έχει τα μεγαλύτερα ψυχικά οφέλη από το δόσιμο ενός δώρου.

Ενώ είναι λογικό να περιορίσετε τα έξοδα στις γιορτές, ψυχολόγοι δηλώνουν ότι η κατάργηση της ανταλλαγής δώρων με τους αγαπημένους δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Άνθρωποι που αρνούνται να λάβουν ή να ανταλλάξουν δώρα στις γιορτές, μπορεί να χάνουν ένα σημαντικό σύνδεσμο με την οικογένεια και τους φίλους.

Η Ellen J. Langer, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Harvard, δήλωσε ότι αυτό δεν ωφελεί τη σχέση. ‘’Αν δεν σε αφήσω να μου δώσεις ένα δώρο τότε δεν σε ενθαρρύνω να με σκέφτεσαι και να σκέφτεσαι πράγματα που μου αρέσουν. Σε εμποδίζω να νιώσεις τη χαρά της εμπλοκής σε όλες αυτές τις δραστηριότητες.’’

Επιτελείτε κακή υπηρεσία με το να μην δίνετε στους ανθρώπους το δώρο της προσφοράς.

Η κοινωνική αξία του δοσίματος έχει αναγνωριστεί στην ανθρώπινη ιστορία. Αν και η ερμηνεία ποικίλλει ανάλογα με την κουλτούρα, συχνά το status μιας οικογένειας σε ένα σόι ή σε ένα χωριό υπαγορευόταν όχι από αυτόν που είχε τα περισσότερα αποκτήματα αλλά από αυτόν που έδινε τα περισσότερα.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι εξελικτικές δυνάμεις μπορεί να έχουν οδηγήσει στο χάρισμα δώρων. Άντρες που ήταν πιο γενναιόδωροι μπορεί ενδεχομένως να είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία στην αναπαραγωγή.

Γυναίκες που είχαν ικανότητες στο δόσιμο βοήθησαν στη διατήρηση του κουβαλητή της οικογένειας και των παιδιών.

Η Margaret Rucker, του University of California, στο Davis, δήλωσε ότι συνήθως οι άντρες ανησυχούν περισσότερο για την τιμή και την πρακτικότητα όσον αφορά τα δώρα που δίνουν και παίρνουν, ενώ οι γυναίκες ασχολούνται περισσότερο με το να δώσουν ή να λάβουν δώρα με συναισθηματική σημασία.

Οι διαφορές των φύλων στο χάρισμα δώρων φαίνεται να προκύπτει νωρίς στη ζωή.

Ερευνητές του Loyola University Chicago, μελέτησαν παιδιά 3 και 4 ετών σε παιδικό σταθμό. Όλα είχαν παρευρεθεί στο ίδιο πάρτυ γενεθλίων.

Τα κορίτσια πήγαν για ψώνια με τις μητέρες τους και βοηθήθηκαν να επιλέξουν και να τυλίξουν το δώρο.
Αγόρια συχνά δεν είχαν επίγνωση του είδους του δώρου, καθώς το επέλεξε η μητέρα, δήλωσε η Mary Ann McGrath.

Τα δώρα είναι συχνά ο πιο εμφανής τρόπος που ένας σύντροφος μπορεί να δείξει το ενδιαφέρον του, να ισχυροποιήσει το δεσμό ή ακόμα και να σηματοδοτήσει ότι μια σχέση θα πρέπει να λήξει.

Οι άνθρωποι που σταματούν να δίνουν δώρα χάνουν σημαντικές κοινωνικές πτυχές, δήλωσαν ερευνητές. Όποιος είναι στη λίστα των δώρων σας, σας λέει ποιος είναι σημαντικός στη ζωή σας, δήλωσε η Dr. McGrath. Δείχνει ποιος είναι πιο σημαντικός και ποιος λιγότερο.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη επίδραση του να χαρίσουμε ένα δώρο μπορεί να είναι στον εαυτό μας. Το χάρισμα σε άλλους ενισχύει τα αισθήματα που έχουμε για αυτούς και μας κάνει να αισθανόμαστε αποτελεσματικοί και δοτικοί, δήλωσε η Dr. Langer.
Ερευνητές του Virginia Commonwealth University, μελέτησαν πρόσφατα το χάρισμα δώρων από ιδιοκτήτες κατοικίδιων και ανακάλυψαν ότι προέρχεται από μια επιθυμία να κάνουν ευτυχισμένα τα ζωάκια και να προσφέρουν δώρα που θα βελτιώνουν την άνεση και τη φροντίδα τους.

Η έρευνα, που θα δημοσιευτεί το επόμενο έτος, δείχνει στοιχεία για την αυτοεξυπηρετούμενη φύση του δοσίματος, καθώς τα ζώα δεν μπορούν να ανταποδώσουν.

Η κίνηση δείχνει ότι μεγάλο μέρος της χαράς είναι στο δόσιμο, γνωρίζοντας ότι φροντίζουμε κάποιον.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;