Για άλλη μία χρονιά οι γιορτές έφτασαν νωρίτερα από ότι περίμενες. Προθεσμίες στη δουλειά, δημόσιες υπηρεσίες, άγχος ,πίεση υποχρεώσεις και εσύ, στο κατά τα άλλα, εορταστικό κατώφλι, απροετοίμαστη.

Σενάριο λίγο πολύ γνωστό και σύνηθες με μόνιμο «χαμένο» ποιον άλλον, τα παιδιά.
Άλλη μια περίοδος μέσα στο χρόνο όπου γονείς και παιδιά ακολουθούν, παρά την επιθυμία τους για το αντίθετο, διαφορετικό πρόγραμμα, με τους πρώτους να προσβλέπουν σε λίγες στιγμές ξεκούρασης και αποσυμφόρησης και τα παιδιά γεμάτα ενέργεια έτοιμα να κάνουν την κάθε μέρα γεμάτη και ξεχωριστή.

Ας κάνουμε αυτές τις γιορτές την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Όλοι οι γονείς ανεξαιρέτως θέλουν να κλείσει η ψαλίδα της απόστασης που δημιουργείται ανάμεσα στους ίδιους και στα παιδιά τους λόγω της πιεσμένης καθημερινότητας και η καλύτερη ευκαιρία είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Το πρώτο βήμα είναι η ανάληψη δραστηριοτήτων από κοινού. Με ότι και αν καταπιαστούν γονείς και παιδιά καλό είναι να διακατέχεται αρχικά από κλίμα συνεργατικότητας.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι να δώσουν οι γονείς χώρο στο παιδί να αναλάβει πρωτοβουλίες, να προτείνει δραστηριότητες, να ηγηθεί αυτών. Να νιώσει ότι για μια φορά ο γονιός είναι ο βοηθός και όχι το αντίθετο.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν χρειάζεται όλες οι ενασχολήσεις να είναι συνυφασμένες με τα έξοδα και την οικονομική επιβάρυνση. Τις περισσότερες φορές καλύτερο είναι γονείς και παιδιά να περνούν τον κοινό τους χρόνο αντλώντας ευχαρίστηση ο ένας από τη συντροφιά του άλλου και όχι τόσο από άλλα εξωτερικά ερεθίσματα που ενδέχεται να τραβήξουν εξ’ ολοκλήρου την προσοχή.

Μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες είναι:

  • Από κοινού δημιουργία χειροποίητων στολιδιών για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
  • Παρακολούθηση μιας εκ’ των πολλών κινηματογραφικών ταινιών, παραστάσεων, εκδηλώσεων εορταστικού περιεχομένου.
  • Βόλτα στην στολισμένη αγορά και επιλογή από κοινού των όποιων οικογενειακών δώρων.
  • Κοντινές ολοήμερες εκδρομές στη φύση με στόχο την αλλαγή παραστάσεων και την ενδυνάμωση των σχέσεων.
  • Παροτρύνετε το παιδί να δημιουργήσει το ίδιο κάποιο δώρο συναισθηματικής αξίας και να το χαρίσει σε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο.
  • Επίσκεψη σε κάποια φιλανθρωπική δομή και παροχή εθελοντικής βοήθειας με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αίσθησης της προσφοράς χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.
  • Φέτος οι γιορτές, ας λειτουργήσουν σαν μια ευκαιρία για όλους τους γονείς να έρθουν κοντά στα παιδιά τους, να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί τους, να παραδειγματιστούν από την αθωότητα και την καλοσύνη τους, αλλά και να τα διδάξουν οι ίδιοι πως οι μέρες αυτές δεν είναι άλλη μια ευκαιρία για υπερκατανάλωση υλικών αγαθών αλλά αντίθετα συναισθημάτων.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα