Αν θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι – και να απολαμβάνουμε και όλα τα ψυχολογικά οφέλη αυτής της χαράς – πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση. Πρέπει να βλέπουμε τον εαυτό μας ως ένα έξυπνο, ικανό άτομο, που μπορεί να πετύχει όλους του τους στόχους. Και, το ξέρουμε, το να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα. Για αυτό και βρήκαμε μερικές από τις πιο ωραίες, εύκολες συμβουλές. Τι μπορούμε να αλλάξουμε στην καθημερινή μας ζωή για να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση;

Εθελοντισμός

Έχουν γίνει έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο εθελοντισμός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθανθούν καλύτερα με τον εαυτό τους. Αν δεν έχετε χρόνο για εθελοντισμό στο πρόγραμμά σας, σκεφτείτε να κάνετε μια δωρεά σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση. Το να προσφέρουμε κάτι στους συνανθρώπους μας (ή και στα ζώα, μην ξεχνάτε τα ζώα!) μας βοηθά να νιώθουμε συνδεδεμένοι με τον υπόλοιπο κόσμο.

Χαμογελάστε

Ναι, ίσως πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας μερικές φορές, αλλά μελέτες υποστηρίζουν ότι το να χαμογελάμε σε περιόδους έντονου στρες μπορεί να χαμηλώσει τους παλμούς της καρδιάς και να μας ηρεμήσει. Οι συσπάσεις και μόνο του προσώπου που γίνονται για να χαμογελάσουμε στέλνουν σινιάλο στον εγκέφαλό μας ότι είμαστε πιο ασφαλείς και πιο ήρεμοι.

Κάντε μια καλή πράξη

Φέρτε μαζί σας ένα κουτί με σνακ για να κεράσετε τους συναδέλφους στο γραφείο. Κάντε ένα κομπλιμέντο. Οι καλές πράξεις – χωρίς κάποιον λόγο – είναι ένας σίγουρος τρόπος να φτιάξουμε την διάθεσή μας.

Δεχτείτε τα κομπλιμένα

Ένα από τα πιο κραυγαλέα σημάδια χαμηλής αυτοπεποίθησης είναι η ανικανότητά μας να δεχτούμε κομπλιμέντα. Όταν, λοιπόν, κάποιος πει κάτι καλό για εσάς, ευχαριστήστε τον και δεχτείτε το. Για να το λέει, κάτι θα ξέρει.

Ντυθείτε… πετυχημένα

Ναι, το ξέρουμε. Ακούγεται επιφανειακό με την πρώτη ματιά. Μέσα από έρευνες, όμως, φάνηκε ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να φέρουν έναν αέρα επιτυχίας στην εξωτερική τους εμφάνιση, ένιωθαν καλύτερα με τον εαυτό τους και πίστευαν περισσότερο στις δυνάμεις τους.

Μάθετε κάτι καινούριο

Το να μαθαίνετε κάτι καινούριο—από ένα νέο πιάτο, μέχρι μια ξένη γλώσσα—είναι ένα δείγμα προσωπικής επιτυχίας, και θα σας κάνει να νιώσετε πολύ όμορφα με τον εαυτό σας. Επιπλέον, είναι ένα νέο χόμπι.

Αγνοήστε τις κακές σκέψεις

Όλοι μας είμαστε ο χειρότερος κριτής του εαυτού μας. Έχουμε εκείνη την φωνή στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, που μας κριτικάρει σκληρά και μας κάνει να αισθανόμαστε αποτυχημένοι. Πρέπει να μάθουμε να μην ακούμε αυτή την φωνή, και να την διαψεύσουμε μέσα από τις επιτυχίες μας.

Κάντε γυμναστική

Η γυμναστική μας φτιάχνει την διάθεση, σκοτώνει το στρες και μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα με την εξωτερική μας εμφάνιση—διορθώνει, δηλαδή, τις τρεις κυριότερες πηγές της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Ίσια η πλάτη

Χαλαρώστε τους ώμους σας και σταθείτε με την πλάτη σας ίσια, χωρίς να καμπουριάζετε. Η καλή στάση του σώματος μας προσφέρει έναν αέρα αυτοπεποίθησης, αλλά μπορεί να μειώσει και το στρες, και να βελτιώσει την αναπνοή μας. Θυμηθείτε: κρατήστε την πλάτη σας ίσια και όταν κάθεστε.

Τραφείτε σωστά

Το φαγητό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διάθεσή μας. Αν γεμίσουμε την διατροφή μας με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ψάρια, η διάθεση, η υγεία και η εμφάνισή μας θα είναι στα καλύτερά τους.

Μην ανησυχείτε για τις γνώμες των άλλων

Ένας από τους χειρότερους λόγους που οι άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι η τάση να ανησυχούν συνεχώς για τις γνώμες των άλλων, αν τους συμπαθούν ή όχι. Ξεκινήστε με την πεποίθηση ότι κανείς δεν έχει λόγο να σας αντιπαθεί, και σύντομα θα δείτε πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

Οργανωθείτε

Κάντε λίστες με τα πράγματα που έχετε να κάνετε μέσα στην εβδομάδα και, σιγά-σιγά, ξεκινήστε τα. Μερικές φορές, ακόμα και οι πιο μικρές αλλαγές – όπως το να σκουπίσουμε το σπίτι μας – μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στην ψυχολογία μας.

Κάντε διαλογισμό

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θα σας πουν ότι ο διαλογισμός τους έσωσε. Και, όντως, τεχνικές όπως η yoga και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να ελαττώσουν το στρες, αλλά να μας βοηθήσουν και από σωματική άποψη, βελτιώνοντας τις αναπνοές μας.

Μιλήστε με αγνώστους

Όχι, δεν εννοούμε να πιάσετε την κουβέντα σε έναν τυχαίο περαστικό. Εννοούμε να αρχίσετε να είστε περισσότερο φιλικοί με τους ανθρώπους που δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή σας: με τον υπάλληλο της καφετέριας, με τον σερβιτόρο σας, με τον ταμία στο σούπερ μάρκετ. Θα σας βοηθήσει να νιώσετε ότι είστε πιο κοινωνικοί και θα αρχίσει σιγά-σιγά να γκρεμίζει το τείχος της ανασφάλειάς σας.

Ξεχάστε τα στερεότυπα

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση επειδή η κοινωνία τους έχει κάνει να πιστεύουν ότι τα έμφυλα στερεότυπα είναι ο κανόνας. Μην τα αφήνετε να σας εμποδίσουν, και κάντε αυτό που θέλετε να κάνετε—άσχετα με το τι πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος.

Μη δίνετε πολλή σημασία στην εμφάνιση

Και, όχι, δεν είναι οξύμωρο επειδή αναφερθήκαμε στη γυμναστική και στο ντύσιμο προηγουμένως. Το να θέλετε να δείχνετε ευπρεπείς ή όμορφοι δεν είναι κακό. Το να αγχώνεστε περισσότερο και να ξεκινάτε έναν πολύ άσχημο εσωτερικό μονόλογο με τον εαυτό σας επειδή δεν σας αρέσει αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη είναι ανθυγιεινό.

Κοιτάξτε τους άλλους στα μάτια

Τίποτα δεν σας κάνει να φαίνεστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας από το να κοιτάζετε τους συνομιλητές σας στα μάτια.

Μην καθυστερείτε

Το να αποφεύγετε να ασχοληθείτε με τις υποχρεώσεις σας, απλά θα σας φορτώσει με όλο και περισσότερο στρες. Μην σπαταλάτε χρόνο, και αντιμετωπίστε κάθε πρόβλημα την κατάλληλη στιγμή, για να νιώσετε απευθείας καλύτερα.

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας

Πάρτε μια μέρα άδεια και αφιερώστε την στον εαυτό σας. Ακυρώστε τα πλάνα σας για το βράδυ και απολαύστε ένα ποτήρι κρασί, ή βγείτε έξω. Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρετε κάτι και στον εαυτό σας. Εναλλακτικά, κάντε κάποια αλλαγή που θέλατε καιρό να κάνετε, όπως να αλλάξετε το χρώμα των μαλλιών σας. Είναι τα μικρά πράγματα που έχουν μεγάλη σημασία…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο