της Ηρώς Κουνάδη

Ναι ναι, ξέρουμε. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να κερδίσετε το Τζόκερ, να γνωρίσετε τον έρωτα της ζωής σας, και να φύγετε μαζί του για πάντα στην Καραϊβική. Υπάρχουν, όμως, και απλούστεροι τρόποι να είστε ευτυχισμένοι. Τρόποι που δεν έχουν να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες (με την τύχη που δε λέει να σας χαμογελάσει, δηλαδή) αλλά με μερικές απλές συνήθειες που καλά θα κάνετε να υιοθετήσετε.

Κοιμηθείτε: Έχετε βαρεθεί να το διαβάζετε; Καιρός να το κάνετε και πράξη. Έρευνες επί ερευνών έχουν αποδείξει πως η χρόνια έλλειψη ύπνου (δηλαδή, το να κοιμάστε λιγότερες από οκτώ ώρες κάθε μέρα) ευθύνεται για ένα σωρό προβλήματα υγείας, σωματικής και ψυχικής, τα οποία σαμποτάρουν την εγγραφή σας στο κλαμπ των ευτυχισμένων ανθρώπων.

Γελάστε: Κάθε μέρα, χωρίς εξαιρέσεις. Αν δεν έχετε αστείους φίλους, ή δεν μπορείτε να βλέπετε τους αστείους φίλους σας κάθε μέρα, υπάρχουν πάντα αστεία βίντεο με πιγκουίνους στο YouTube.

Δείξτε ενδιαφέρον: Αν εξαιρέσουμε την πιθανότητα να διαβάζετε αυτές τις γραμμές μόνοι σας σε κάποιο ερημονήσι χωρίς άλλους κατοίκους, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ο νούμερο ένα παράγοντας ευτυχίας σας. Και ο καλύτερος τρόπος για να τις αποκτήσετε αν δεν τις έχετε και να τις συντηρήσετε, είναι να δείξετε γνήσιο ενδιαφέρον –όχι μόνο για να συνδράμετε άλλους ανθρώπους στα δύσκολα, ή να βεβαιωθείτε πως είναι καλά στην υγεία τους, αλλά για να ακούσετε ό,τι σας λένε. Οι άνθρωποι το εκτιμάνε αυτό περισσότερο απ’ ό,τι φαντάζεστε.

Δημιουργήστε: Όχι, δεν χρειάζεται να έχετε ταλέντο σε τίποτα. Δεν είναι ανάγκη να γράψετε το επόμενο best seller, ούτε να ζωγραφίσετε πίνακες αντάξιους της Εθνικής Πινακοθήκης. Η διαδικασία της δημιουργίας είναι αυτή που μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Φτιάξτε κουλουράκια, καραβάκια από χαρτί, χειροποίητα σαπούνια, χαζές ομοιοκαταληξίες σε στιχάκια, πλεκτά κασκόλ, κοκτέιλ δικής σας έμπνευσης, λίστες με τις καλύτερες αναμνήσεις σας, οτιδήποτε. Αρκεί να φτιάχνετε κάτι.

Μάθετε καινούρια πράγματα: Μην ακούτε, τω «μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι» εξυπηρετούσε σκοπούς της εποχής του. Μακάριοι είναι οι άνθρωποι που μαθαίνουν συνεχώς, που δεν αφήνουν το μυαλό τους να αδρανεί, που έχουν ενδιαφέροντα πράγματα να μοιραστούν στις συζητήσεις, που μπορούν ακόμα να εκπλήσσονται με καινούριες πληροφορίες.

Ταξιδέψτε: Είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθετε καινούρια πράγματα. Βοηθούν, επίσης, πολύ στο να χαλαρώσετε, να αποβάλλετε συσσωρευμένα άγχη και να γίνετε καλύτεροι (βλέπε πιο ευτυχισμένοι) άνθρωποι.

Κινηθείτε: Έρευνες επί ερευνών επιμένουν χρόνια τώρα πως οι ενδορφίνες που παράγει ο οργανισμός μας όταν γυμναζόμαστε/ περπατάμε/ χορεύουμε/ βολτάρουμε με το ποδήλατο πλησιάζουν επικίνδυνα στην ευφορία που νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι. Και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;