Είτε μιλάμε για κάποιο πρόβλημα υγείας, είτε για προθεσμίες που τρέχουν στη δουλειά, η καθημερινή ζωή μας είναι γεμάτη προκλήσεις. Πολλές φορές νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο και δεν ξέρουμε πώς να προχωρήσουμε. Και, όσο αυξάνεται το άγχος, τόσο χειρότερες γίνονται οι επιπτώσεις του στην υγεία μας, αλλά και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να κάνουμε λάθος επιλογές. Πώς θα καταφέρουμε, λοιπόν, να παραμείνουμε ψύχραιμοι;

Σκεφτόμαστε τι θέλουμε

Πολλές φορές, όταν θέτουμε στόχους είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα και όχι αυτό που θέλουμε όντως να συμβεί. Έτσι, βάζουμε παγίδα στον εαυτό μας και κάνουμε πολύ πιο δύσκολο το να ξεπεράσουμε τα προβλήματα.

Παρακολουθούμε ανθρώπους που μας εμπνέουν

Το να έχουμε κάποιον άνθρωπο που μας εμπνέει σε κάθε πτυχή της ζωής μας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διευκρινίσουμε τι θέλουμε, αλλά και πώς μπορούμε να το αποκτήσουμε. Σίγουρα, ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση, και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ζηλεύουμε και να μην συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τις επιτυχίες των άλλων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήνουμε τους ανθρώπους που θαυμάζουμε να μας δίνουν δύναμη.

Κάνουμε κάτι που μας φοβίζει

Μικρό μυστικό: Αυτά που αποφεύγαμε να κάνουμε, επειδή μας φαίνονταν πολύ κουραστικά, δύσκολα και τρομακτικά, τις περισσότερες φορές μπορούν να γίνουν με αρκετή άνεση. Επιπλέον, αν καταφέρουμε να βγάλουμε από την μέση ευθύνες που πιάνουν μεγάλο χώρο στο πρόγραμμά μας και μας κρατούν πίσω, η ανακούφιση και μόνο που θα αισθανθούμε θα είναι αρκετή για να μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε. Να θυμάστε πως η αναβλητικότητα δεν βοήθησε ποτέ κανέναν!

Δεν πελαγώνουμε

Δεν υπάρχουν καταστάσεις που είναι αδιόρθωτες. Αυτό να έχετε πάντα στο μυαλό σας όταν αναλαμβάνετε κάποια ευθύνη. Υπάρχουν πάντα περιθώρια για λάθος και τα λάθη είναι ανθρώπινα. Σταματήστε να είστε σκληροί με τον εαυτό σας και μην πέφτετε στην παγίδα της τελειομανίας. Προσπαθήστε να βλέπετε τις καθημερινές σας προκλήσεις σαν κάτι εύκολο, που χωράει στο πρόγραμμά σας και είναι 100% διαχειρίσιμο.

Θυμηθείτε τις επιτυχίες σας

Όσο ζοφερά και αν μοιάζουν τα πράγματα στο μυαλό σας, υπάρχουν επιτυχίες στο παρελθόν τις οποίες δεν πρέπει να ξεχνάτε. Αν είναι ανάγκη, θυμίστε τα στον εαυτό σας φωναχτά: “Έχω καταφέρει αυτό, και αυτό, και μπορώ να επιβιώσω από αυτή τη δυσκολία που αντιμετωπίζω”. Αν δεν στηρίζουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας πώς μπορούμε να περιμένουμε να το κάνουν άλλοι για εμάς;

Δεν λέμε “Θα προσπαθήσω”

Καλώς ή κακώς, όταν λέμε ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι, απλώς θέλουμε να το αναβάλουμε ή να το αποφύγουμε εντελώς. Όταν ξέρουμε ότι πρέπει (ή θέλουμε) να κάνουμε κάτι, βάζουμε τα δυνατά μας. Με μισές προσπάθειες δεν κατακτήθηκε τίποτα σημαντικό.

Δεν τα παρατάμε

Η αποτυχία είναι πάντα στο πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παρατάμε και αφήνουμε τα πράγματα στη μοίρα τους. Πρέπει να  έχουμε κουράγιο και θέληση για να πετύχουμε τους στόχους μας, και η άρνηση να τα παρατήσουμε είναι το πρώτο βήμα. Οι δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα. Το σημαντικό είναι πώς επιλέγουμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση