Δεν μιλάμε αρκετά συχνά για την ομαδική ψυχοθεραπεία, ή – όπως συνηθίζεται να αποκαλείται – group therapy. Λειτουργώντας με τρόπο παρόμοιο με την ατομική, το group therapy περιλαμβάνει έναν ή δύο ειδικούς, και μια ομάδα ανθρώπων, που προσπαθούν να ξεπεράσουν παρόμοια προβλήματα, όπως στρες, εθισμό και ασθένειες.

Και επειδή πιστεύουμε ότι το group therapy είναι μια υποτιμημένη μορφή θεραπείας, που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, ορίστε πέντε λόγοι για να το σκεφτείτε και εσείς…

Βοηθά στο να βελτιώσετε τη σχέση σας με τους ανθρώπους

Μέσα στην ομάδα, τα άτομα δίνουν τη γνώμη τους για όσα ακούν και ζητούν να μάθουν τη γνώμη μας για όσα έχουν βιώσει. Αυτού του είδους ο διάλογος, σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε την συμπεριφορά μας καλύτερα προς τους άλλους ανθρώπους και να δοκιμάσουμε διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας.

Βοηθά στη σύνδεση με άτομα που καταλαβαίνουν τα προβλήματά μας

Καθώς οι ομάδες θεραπείας απαρτίζονται από άτομα με παρόμοια προβλήματα, είναι πολύ πιο εύκολο να νιώσουμε πως οι αγώνες μας γίνονται κατανοητοί και σεβαστοί. Η επαγγελματική συμπαράσταση είναι εξαιρετικά βοηθητική, αλλά ο παράγοντας της υποστήριξης από άτομα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση που βιώνουμε μπορεί να είναι θαυματουργή.

Προσφέρει μια διαφορετική ενδυνάμωση

Με το να μοιράζεστε την ιστορία σας με άλλους ανθρώπους, καταφέρνετε να αισθανθείτε πως τα αισθήματα και οι εμπειρίες σας έχουν δύναμη και δεν είναι κάτι που σας κρατάει στάσιμους. Είναι κάτι που συνέβη, κάτι που μπορείτε να ξεπεράσετε, και – πολύ πιθανόν – κάτι που μπορεί να δώσει δύναμη και σε άλλους ανθρώπους που θα ακούσουν τα λόγια σας και θα συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα δικά τους προβλήματα.

Σας επιτρέπει να κάνετε μια αλλαγή

Πολλές φορές, οι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία νιώθοντας την ανάγκη για αλλαγή στη ζωή τους, αλλά χωρίς να είναι απολύτως σίγουροι πώς θα το καταφέρουν αυτό. Στην ομαδική θεραπεία, ακούγοντας τις ιστορίες άλλων ατόμων, μπορεί να καταφέρετε να οργανώσετε καλύτερα τις σκέψεις σας και να νιώσετε έμπνευση σχετικά με το πώς θέλετε να δρομολογήσετε αυτές τις αλλαγές.

Το κόστος είναι μικρότερο

Σε σχέση με την ατομική ψυχοθεραπεία, το κόστος είναι σαφώς μικρότερο για κάθε άτομο—αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνεται η ποιότητα της θεραπείες. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν αποδείξει ότι η ομαδική θεραπεία μπορεί να είναι εξίσου καλή με την ατομική. Ακόμα περισσότερο, σε ορισμένα προβλήματα μπορεί να αποδειχθεί και πιο αποτελεσματική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;