Εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος, φίλη—μια γυναίκα έχει τόσους πολλούς ρόλους να αναλάβει, και η ζωή της σπάνια της αφήνει χρόνο για να προσέξει τον εαυτό της. Και αυτό σημαίνει πως είναι εύκολο να αγνοήσει κάποια συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν περισσότερα από όσα νομίζουμε. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο σημαντικά.

Κάποιο εξόγκωμα ή αλλαγές στο στήθος

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε είδος καρκίνου είναι να τον ανακαλύψουμε νωρίς και να ξεκινήσουμε θεραπεία. Το ίδιο, συνεπώς, ισχύει και για τον καρκίνο του μαστού. Με το που θα παρατηρήσετε αλλαγές, όπως κάποιο εξόγκωμα, αφύσικη ανισότητα, ή ξεφλούδισμα στην περιοχή της θηλής, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Πρήξιμο

Ενώ το πρήξιμο είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα που μπορεί να βιώσει ο καθένας, αν συμβαίνει καθημερινά και συνεχίζεται για μία με δύο εβδομάδες, πρέπει να δείτε τον γιατρό σας. Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν έχει συμπτώματα, άρα αν νιώθετε συνεχώς πρησμένη, αν χορταίνετε με πολύ λίγο φαγητό, αν παρατηρήσετε αλλαγές στη συχνότητα με την οποία πηγαίνετε στην τουαλέτα, ξαφνικές και ανεξήγητες αυξομειώσεις στο βάρος ή πόνο στην μέση και την λεκάνη/γεννητικά όργανα, μπορεί να υπάρχει ένα πιο σημαντικό πρόβλημα από πίσω.

Ασταθής κύκλος

Ο κύκλος των γυναικών δεν είναι πάντα σταθερός. Πολλές φορές δεν μένει σταθερός στο “φυσιολογικό” των 28 ημερών, και η αιμορραγία μπορεί να είναι διαφορετική από μήνα σε μήνα. Εσείς όμως γνωρίζετε τον κύκλο σας καλύτερα από τον καθένα, και μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πότε κάτι δεν πάει καλά, πότε είναι διαφορετικό. Αν δείτε αλλαγές στον κύκλο σας, αν υπάρχει ασταθής αιμορραγία ή αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Εκκρίσεις

Αν υπάρχουν κολπικές εκκρίσεις που μυρίζουν άσχημα, μπορεί να υπάρχει κάποια μόλυνση που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα, αλλά θα μπορούσε να είναι και σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος. Σίγουρα, οι εκκρίσεις ως έναν βαθμό είναι φυσιολογικές, αλλά αν παρατηρήσετε αλλαγές, κλείστε ένα ραντεβού με έναν γυναικολόγο.

Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ δεν είναι φυσιολογικός. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι πονάτε, λοιπόν, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να είναι κάποια μόλυνση, κάποια ορμονική ανισορροπία, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, ενδομητρίωση ή κύστη στις ωοθήκες. Ό,τι και αν συμβαίνει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το ελέγξετε άμεσα.

Κούραση

Η κούραση είναι από τα πιο φυσιολογικά αισθήματα… όταν έχουμε κάνει κάτι κουραστικό. Αν όμως μιλάμε για χρόνια κόπωση, και ένα αίσθημα ότι δεν μπορείτε να ξεκουραστείτε, πρώτα ελέγξτε το πρόγραμμα του ύπνου σας. Αν ακόμα και ο καλός ύπνος δεν σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Εξάνθημα με έντονο κνησμό

Ένα κόκκινο εξάνθημα που φαγουρίζει έντονα συνήθως σημαίνει πως ήρθατε σε επαφή με κάτι που σας προκάλεσε αλλεργική αντίδραση. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο νέο σαπούνι, στα εσώρουχά σας ή – αν συνέβη μετά το σεξ – αλλεργική αντίδραση στο λάτεξ των προφυλακτικών, σε κάποιο λιπαντικό ή σπερματοκτόνο. Βέβαια, ένα εξάνθημα μπορεί να σηματοδοτεί και κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, συνεπώς είναι ανάγκη να το ελέγξετε.

Συχνή ούρηση και αισθήματα καψίματος

Αυτό είναι συνήθως σύμπτωμα μιας ουρολοίμωξης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα, αλλιώς θα οδηγήσει σε πιο σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως η κυστίτιδα. Οι ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται συνήθως με την χρήση αντιβιοτικών.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο