Επιστήμη & Ζωή

Φυστίκια, βότανα και καρυκεύματα ωφελούν το εντερικό μικροβίωμα

Σε δυο χωριστές μελέτες, ερευνητές εξέτασαν την επίδραση μικρών αλλαγών στη μέση αμερικανική διατροφή και ανακάλυψαν βελτιώσεις στο εντερικό μικροβίωμα.


Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022, 12:35

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Το να προσθέτει κάποιος καθημερινά λίγα φυστίκια ή περίπου ένα κουταλάκι βότανα και καρυκεύματα στη διατροφή του μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τη σύνθεση των εντερικών βακτηρίων του-δείκτη γενικής υγείας- αναφέρει νέα έρευνα του Penn State.

Σε δυο χωριστές μελέτες, ερευνητές εξέτασαν την επίδραση μικρών αλλαγών στη μέση αμερικανική διατροφή και ανακάλυψαν βελτιώσεις στο εντερικό μικροβίωμα.

Η Penny M. Kris-Etherton, του Evan Pugh University, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με πολλά διαφορετικά μικρόβια έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερη διατροφή.

Στην έρευνα με τα φυστίκια που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition, η Kris-Etherton συνέκρινε την επίδραση σνακ 28 γρ. φυστικιών την ημέρα έναντι σνακ υδατανθράκων-κρακεράκια με τυρί.

Στο τέλος 6 εβδομάδων, συμμετέχοντες που έτρωγαν φυστίκια είχαν αύξηση των βακτηρίων Ruminococcaceae, που συνδέονται με υγιή ηπατικό μεταβολισμό και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην έρευνα με τα βότανα, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, αναλύθηκε η επίδραση της πρόσθεσης μείγματος βοτάνων και καρυκευμάτων –κανέλλα, κουρκουμίνη ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι, δεντρολίβανο-στις ελεγχόμενες διατροφές των συμμετεχόντων με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 3 δόσεις-περίπου 1/8 του μικρού κουταλιού την ημέρα, ¾ του μικρού κουταλιού την ημέρα και 1,5 κουταλάκι ημερησίως. Στο τέλος των 4 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες είχαν αύξηση στην ποικιλία εντερικών βακτηρίων περιλαμβανομένης αύξησης των  βακτηρίων Ruminococcaceae, κυρίως με τη μέση και υψηλή δόση βοτάνων και καρυκευμάτων.

Η αύξηση iτων Ruminococcaceae και ποικιλίας βακτηρίων θεωρήθηκε θετική, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τη σχέση μικροβιώματος και παραγόντων υγείας. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Πηγές:
Clinical Nutrition,



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων