Επιστήμη & Ζωή

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να προέλθουν και από  E. coli στο κρέας [μελέτη]

Αμερικανοί ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου το 8% των λοιμώξεων του ουροποιητικού λόγω E. coli μπορεί να αποδοθεί σε τροφική πηγή.


Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023, 20:18

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Τα βακτήρια E. coli μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι τα ίδια που περιέχονται στο κρέας μπορεί ενδεχομένως να ευθύνονται για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Ερευνητές ανακάλυψαν γενετικές ενδείξεις ότι ορισμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από το E. coli σε κοτόπουλο, γαλοπούλα και χοιρινό που αγοράζουν οι άνθρωποι. Τα βακτήρια βρίσκουν τον δρόμο τους στο ουροποιητικό σύστημα με την ίδια οδό με άλλα E. coli που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις, αλλά η πηγή είναι διαφορετική.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου το 8% των λοιμώξεων του ουροποιητικού  λόγω E. coli μπορεί να αποδοθεί σε τροφική πηγή.

Η έρευνα στο One Health, δεν είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι ο E. coli παίζει ρόλο στις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Έρευνα του 2005 κατέληξε ότι τέτοιες λοιμώξεις σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ πιθανόν προκλήθηκαν από μολυσμένη τροφή ζωικής προέλευσης.

Η νέα έρευνα είχε μια πιο ευρεία και εκτεταμένη προσέγγιση.

Σε διάστημα ενός έτους, οι ερευνητές, κάθε 2 εβδομάδες αγόραζαν δείγματα από όλες τις διαθέσιμες μάρκες ωμού κοτόπουλου, γαλοπούλας και χοιρινού, σε 9 μεγάλες αλυσίδες παντοπωλείων στην Flagstaff, της Αριζόνα.

Συνέλεξαν επίσης όλα τα δείγματα E. coli που απομονώθηκαν από ασθενείς του μεγαλύτερου ιατρικού κέντρου της πόλης την ίδια περίοδο.

Αναλύονταν το γονιδίωμα του E. coli από κρέας και από ασθενείς, οι ερευνητές κατέληξαν σε κομμάτια DNA του βακτηρίου που είναι μοναδικά σε στελέχη που βρίσκονται σε ζώα που καταναλώνουν οι άνθρωποι-και όχι στον άνθρωπο.

Ανέπτυξαν μαθηματικό μοντέλο που προέβλεπε την πιθανότητα το E. coli να προήλθε από άνθρωπο ή από τροφή.

Στο τέλος, το μοντέλο εντόπισε 8% των ασθενών να έχουν λοίμωξη E. coli από το κρέας.

Ουρολόγος που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα σημείωσε ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν καταληκτικά ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφάνισαν λοίμωξη του ουροποιητικού λόγω μη καλά ψημένου κρέατος και πρόσθεσε ότι χρειάζονται νέες έρευνες.

Πηγές:
One Health



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων