Τα 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη στο Άγιο Όρος, εκτόξευσαν τον δείκτη λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους στον δυσθεώρητο αριθμό 1.104,36 στη συγκεκριμένη περιοχή. Η Αθωνική Πολιτεία κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ πανελλαδικά, φιγουράροντας πρώτη στη σχετική λίστα, και μάλιστα με δεκαπλάσια μεγέθη από την δεύτερη στη σειρά, που είναι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, με 111,19 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Πώς εισχώρησε ξανά ο κορωνοϊός σε μια "σφραγισμένη" περιοχή που ήταν σχεδόν COVID free κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος και απαγορεύονται οι επισκέψεις προσκυνητών; Μιλώντας στο iatronet ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος (φωτογραφία κάτω), δίνει τις απαντήσεις. Όπως λέει, οι σχεδόν 40 νέες λοιμώξεις των τελευταίων ημερών εμφανίστηκαν σε τρεις Σκήτες και Κελιά στο νότιο τμήμα της Αθωνικής Πολιτείας, με πιθανούς φορείς έναν μοναχό που είχε πάει στην κηδεία της μητέρας του και δύο ιερομονάχους επισκέπτες.

"Στο τρίτο κύμα της πανδημίας πηγαίναμε πολύ καλά. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε ελάχιστα σποραδικά κρούσματα σε ορισμένες Μονές που τα ελέγχαμε. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε εντατικά rapid tests στις εισόδους σε πολίτες που εισέρχονται για εργασίες και σε μοναχούς που για διάφορους λόγους βγαίνουν και επιστρέφουν. Καμιά φορά ο ιός ξεφεύγει από τους ελέγχους και κάτι τέτοιο φαίνεται πως έγινε και τώρα", ανέφερε ο κ.Μαρτίνος και πρόσθεσε: "Η έξαρση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών εντοπίζεται στο νότιο Άγιο Όρος, εκεί όπου δεν είχαμε κρούσματα κατά το 1ο και κατά το 2ο κύμα".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διοικητή, περίπου δέκα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Κελί του Τιμίου Προδρόμου στην Αγία Άννα, που ανήκει στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και βρίσκεται απομονωμένη στο νότιο τμήμα του Αγίου Όρους. "Εκεί βγήκε ένας μοναχός για την κηδεία της μητέρας του. Μολύνθηκε με τον ιό και επιστρέφοντας κόλλησε τους υπόλοιπους", είπε. Τέσσερις μοναχοί του Κελιού έχουν διακομιστεί και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, αλλά κανένας εξ αυτών δεν έχει διασωληνωθεί. Τα δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα προέκυψαν από 15 ελέγχους σε ένα σύνολο 40 μοναχών που εγκαταβιούν στο Κελί. Οι υπόλοιποι φορείς του ιού έχουν απομονωθεί.

Άλλα σχεδόν 30 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μεταξύ των 50 μοναχών της Νέας Σκήτης, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή και ανήκει στη Μονή του Αγίου Παύλου. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έφερε και μετέδωσε τον ιό ένας ιερομόναχος που βρέθηκε ως επισκέπτης. Κανένας από τους νοσούντες δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί και έχουν ληφθεί μέτρα για την απομόνωσή τους.

Μια τρίτη εστία εντοπίστηκε την Τετάρτη στη Σκήτη Κουτλουμουσίου, ανατολικά της ομώνυμης Μονής, στο κεντρικό Άγιο Όρος, όπου σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν άλλα 3 ή 4 κρούσματα, με τους ελέγχους να συνεχίζονται. Και εκεί φαίνεται πως ο κορωνοϊός εισήχθη μέσω κάποιου ιερομονάχου.

"Έχουμε όντως μια ανησυχία από τη νέα έξαρση, γιατί πηγαίναμε καλά ως τώρα. Οι μοναχοί φοβούνται και προσέχουν, όπως και οι εργαζόμενοι, ενώ λαμβάνονται πολύ αυστηρά μέτρα ελέγχου στις εισόδους. Μας προβληματίζει το πώς ξέφυγε από τους ελέγχους. Την Κυριακή μετρήσαμε συνολικά 37 κρούσματα και αυξάνονται. Το θετικό είναι πως οι εστίες τώρα εντοπίζονται σε Κελιά και Σκήτες και όχι σε κύριες Μονές, όπου υπήρξε έξαρση στη διάρκεια του δεύτερου κύματος", επεσήμανε ο κ. Μαρτίνος.

Οι τρεις απώλειες και η τοπική ανοσία

Η Αθωνική Πολιτεία βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας διασποράς κορωνοϊού κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 1/10 των περίπου 2.000 μοναχών που εγκαταβιούν στις 20 Μονές και στις πολυάριθμες Σκήτες και Κελιά έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχουν αναρρώσει στη διάρκεια του φθινοπώρου, ενώ τρεις μοναχοί έχουν αποβιώσει.

Σχεδόν στα μισά από τα 20 μοναστήρια καταγράφηκαν κρούσματα κορωνοϊού, ενώ εδώ παρατηρήθηκε νωρίς και το φαινόμενο της τοπικής ανοσίας σε ορισμένα μοναστήρια που βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας διασποράς. Σε πέντε Μονές - Κωνσταμονίτου, Γρηγορίου, Ζωγράφου, Δοχειαρίου, Καρακάλου - νόσησε η πλειονότητα των μοναχών, πολλοί εκ των οποίων χρειάστηκε να διακομιστούν στα νοσοκομεία και ορισμένοι να διασωληνωθούν.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς, έχουν απαγορευτεί από τις αρχές Νοεμβρίου οι επισκέψεις προσκυνητών, μέτρο που ισχύει μέχρι σήμερα και έχει βοηθήσει τα μέγιστα στον έλεγχο της κατάστασης και στην ύφεση της επιδημίας για αρκετούς μήνες. Παράλληλα, συνεργεία ελέγχου βρίσκονται στις πύλες εισόδου της Ουρανούπολης, της Τρυπητής και της Ιερισσού, κάνοντας rapid test σε όλους ανεξαιρέτως τους εισερχόμενους εργάτες, κρατικούς λειτουργούς και μοναχούς. Με μέριμνα της Πολιτικής Διοίκησης, του Κέντρου Υγείας Καρυών και της Ιεράς Κοινότητας έχουν διανεμηθεί rapid tests και στις ίδιες τις Μονές, προκειμένου αυτά να γίνονται επί τόπου και να μη χρειάζονται μετακινήσεις σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα. Οι μετακινήσεις από Μονή σε Μονή έχουν περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες

Οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει στο Κέντρο Υγείας των Καρυών και έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 120, με ένα ποσοστό μοναχών, ωστόσο, να αντιμετωπίζει προς το παρόν με επιφύλαξη το ενδεχόμενο να εμβολιαστεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας