Ανεμβολίαστοι ήταν στη συντριπική τους πλειοψηφία οι ηλικιωμένοι που έχασαν φέτος τη ζωή τους από CoViD-19.

Από τους 1.039 θανάτους που έχουν καταγραφεί στις ηλικίες 80 έως 89 ετών, οι 925 δεν είχαν λάβει το εμβόλιο (90%). Από τους υπόλοιπους θανάτους, οι 86 αφορούν άτομα που είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και 28 και τη δεύτερη δόση.

Τα παραπάνω ανέφερε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην καθιερωμένη ενημέρωση για θέματα εμβολιασμών, μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από τις 23 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, τα μη πραγματοποιηθέντα ραντεβού για εμβολιασμό αφορούσαν κατά το 3% τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna και κατά 6% το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα ακυρωθέντα ραντεβού ανήλθαν στο 1% για τα εμβόλια της Pfizer και Moderna και έως 3% για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε πως στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί 346.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και έχει καταγραφεί μόνον μία πιθανή περίπτωση που να σχετίζεται με θρόμβωση.

Παραλαβές

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει τον Μάιο 1,5 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και άλλο 1,7 εκατομμύριο τον Ιούνιο.

Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η AstraZeneca θα παραδώσει 450.000 δόσεις στον Απρίλιο και τον ίδιο αριθμό τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]