Νέο εμβόλιο που μπαίνει σε κλινικές δοκιμές στη Βραζιλία, στο Μεξικό, στην  Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο καταπολέμησης της πανδημίας covid-19.

Το εμβόλιο NVD-HXP-S, είναι το πρώτο σε κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιεί νέο μοριακό σχεδιασμό ο οποίος αναμένεται να δημιουργεί πιο ισχυρά αντισώματα σε σχέση με την τρέχουσα γενιά εμβολίων. Επίσης, θα είναι πολύ ευκολότερη η παραγωγή του. Μπορεί να αναπτυχθεί μαζικά σε αυγά κότας.

Αν το NVD-HXP-S αποδειχτεί ασφαλές και αποτελεσματικό, παραγωγοί εμβολίων γρίπης πιθανόν θα μπορούσαν να παράγουν πάνω από ένα δισ. δόσεις το χρόνο. Χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που τώρα πασχίζουν να προμηθευτούν εμβόλια, μπορεί ενδεχομένως να παράγουν το NVD-HXP-S για τον εαυτό τους ή σε συνεργασία με γείτονες.

Η Andrea Taylor, του Duke Global Health Innovation Center, δήλωσε ότι είναι εντυπωσιακό και θα άλλαζε το παιχνίδι.

Τώρα, κλινικές δοκιμές πρέπει να διαπιστώσουν ότι NVD-HXP-S δρα σε ανθρώπους. Η πρώτη φάση κλινικής δοκιμής θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και η τελική θα χρειαστεί αρκετούς ακόμη μήνες. Ωστόσο, δοκιμές σε πειραματόζωα δίνουν ελπίδες για την προοπτική του εμβολίου.

Ο Dr. Bruce Innes, του PATH Center for Vaccine Innovation and Access, που συντόνισε την ανάπτυξη του NVD-HXP-S πιστεύει ότι πρόκειται για εμβόλιο παγκοσμίου κλάσης.

Ο Dr. McLellan και οι συνεργάτες του, μετά από πειράματα έφτασαν σε νέα ακίδα που ονομάστηκε  HexaPro, και  ήλπιζε ότι ο σχεδιασμός της θα την έκανε ισχυρή σε ένα εμβόλιο. Ο Dr. McLellan ελπίζει επίσης ότι εμβόλια με βάση το HexaPro, θα μπορούσαν να φτάσουν σε περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που έως τώρα έχουν λάβει κλάσμα μόνο της συνολικής διανομής του πρώτου κύματος εμβολίων. Yπογράμμισε ότι το μερίδιο εμβολίων που λαμβάνουν αυτές οι χώρες είναι χαμηλό και σύναψε συμφωνία άδειας για το  HexaPro που επιτρέπει σε εταιρείες και εργαστήρια σε 80 χώρες μεσαίου και μετρίου εισοδήματος να χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη στα εμβόλιά τους χωρίς να πληρώνουν δικαιώματα.

Στο μεταξύ, ο Dr. Innes και οι συνεργάτες του στο  PATH έψαχναν τρόπο να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων Covid-19. Επιθυμούσαν ένα εμβόλιο που θα μπορούσαν να παράγουν μόνες οι λιγνότερο εύπορες χώρες.

Με βοήθεια από τα αυγά

Πολλές χώρες έχουν μεγάλα εργοστάσια για την παραγωγή εμβολίων γρίπης, με ιούς γρίπης να εγχέονται σε αυγά κότας.

Tα αυγά παράγουν πληθώρα νέων αντιγράφων ιών. Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια, στη συνέχεια αφαιρούν τους ιούς, τους εξασθενούν ή τους εξουδετερώνουν και στη συνέχεια τους βάζουν σε εμβόλια.

Η ομάδα του PATH αναρωτήθηκε αν επιστήμονες θα μπορούσαν να αναπτύξουν εμβόλιο για την Covid-19 που θα μπορούσε να αναπτυχθεί φτηνά σε αυγά κότας.

Με αυτό τον τρόπο, τα εργοστάσια παραγωγής εμβολίων για τη γρίπη θα μπορούσαν να παράγουν εμβόλια και για τον κορωνοιό.

Στη Νέα Υόρκη, ερευνητές του  Icahn School of Medicine στο Mount Sinai, γνώριζαν πώς να παράγουν τέτοιο εμβόλιο με χρήση ιού της νόσου Newcastle, με τον οποίο πειραματίζονταν χρόνια και κατέληξαν σε ιούς νόσου Newcastle επικαλυμμένους με πρωτεΐνες Ebola.

Στο Mount Sinai, οι ερευνητές θέλησαν να κάνουν το ίδιο χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοιού αντί για πρωτεΐνες Ebola.

Όταν έμαθαν για τη νέα εκδοχή HexaPro του Dr. McLellan, την πρόσθεσαν στους ιούς της νόσου Newcastle.

Οι ιοί ήταν γεμάτοι με ακίδες πρωτεΐνες και ο  συνδυασμός (Newcastle disease virus)  και πρωτεΐνης HexaPro  ονομάστηκε NDV-HXP-S.

Το PATH συμφώνησε χιλιάδες δόσεις του NDV-HXP-S να παράγονται σε βιετναμέζικο εργοστάσιο που παράγει εμβόλια γρίπης σε αυγά κότας.

Τον Οκτώβριο εστάλησαν τα εμβόλια στη Νέα Υόρκη για δοκιμή. Οι ερευνητές του Mount Sinai ανακάλυψαν ότι το NDV-HXP-S παρείχε ισχυρή προστασία σε ποντικούς και χάμστερ.

Η ισχύς του εμβολίου είχε επιπλέον όφελος. Οι ερευνητές χρειάζονταν λιγότερους ιούς για αποτελεσματική δόση. Ένα αυγό μπορεί να δώσει 5-10 δόσεις του  NDV-HXP-S, σε σύγκριση με 1-2 των εμβολίων γρίπης.

Ο Dr. Palese εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για αυτό, επειδή πιστεύεται ότι είναι τρόπος να παράγεται φτηνό εμβόλιο.

Το PATH συνέδεσε  την αμάδα του Mount Sinai  με παραγωγούς εμβολίων γρίπης.

Στις 15 Μάρτιου, το   Institute of Vaccines and Medical Biologicals του Βιετνάμ, ανακοίνωσε την έναρξη κλινικής δοκιμής του NDV-HXP-S.

Μια εβδομάδα αργότερη, το Government Pharmaceutical Organization της Ταϋλάνδης ακολούθησε και στις 26 Μαρτίου το Butantan Institute της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα ζητούσε έγκριση να αρχίσει τις δικές του δοκιμές. Η αμάδα του Mount Sinai έχει δώσει άδεια για το εμβόλιο στη μεξικανική εταιρεία παραγωγής Avi-Mex, ως ρινικό σπρέι. Η εταιρεία θα αρχίσει κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν σε αυτή τη μορφή είναι ακόμα πιο ισχυρό το εμβόλιο.

Στις χώρες που εμπλέκονται, η προοπτική να παράγουν μόνες το εμβόλιο ήταν ελκυστική.

Ο υπουργός Υγείας της Ταϋλάνδης t, δήλωσε ότι αυτή η παραγωγή εμβολίου γίνεται από Ταϊλανδούς για Ταϊλανδούς.

Στη Βραζιλία, το Butantan Institute χαρακτήρισε την εκδοχή του NDV-HXP-S ως ‘’βραζιλιάνικο εμβόλιο’’ που θα παράγεται στη Βραζιλία χωρίς εξάρτηση από εισαγωγές.

Πηγές:
NY Times

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]