Αν κάτι θετικό συμβεί στη ζωή σας μην είστε μετριόφρονες κρατώντας το νέο για τον εαυτό σας, αλλά πείτε το στους στενούς σας φίλους και στην οικογένεια. Αλλιώς, θα ρισκάρετε να τους κάνετε να αισθανθούν υποτιμημένοι όταν το μάθουν από αλλού, αναφέρουν ερευνητές του University of Michigan.

Συχνά, οι άνθρωποι ανησυχούν μήπως φαίνονται υπερόπτες.

Αποφεύγουν να καυχηθούν στους στενούς φίλους, ακόμα και όταν είναι πιθανό αυτοί να μάθουν τα νέα, αναφέρει η έρευνα στο Journal of Personality.

Οι ερευνητές δηλώνουν, ότι η μη γνωστοποίηση του νέου είναι λάθος πρόβλεψη. Οι άνθρωποι υπερεκτιμούν πόσο αρνητικά θα αντιδρούσε ο φίλος τους στην αποκάλυψη και περιμένουν ότι αυτοί θα αντιδράσουν πιο θετικά αν ανακαλύψουν το νέο μόνοι τους.

O Oscar Ybarra, δήλωσε ότι παραμελούν να προβλέψουν ότι οι φίλοι, που αργότερα μαθαίνουν τα νέα, στην πραγματικότητα αισθάνονται απαξιωμένοι.

Ο Ybarra πραγματοποίησε 9 έρευνες που αφορούσαν ιστορίες που διάβασαν 2.200 συμμετέχοντες.

Με δυο ιστορίες, ερευνητές εξέτασαν πώς αντέδρασαν άνθρωποι σε περιστατικά χαμένης ευκαιρίας, όταν μπορούσαν να πουν τα θετικά νέα αλλά έμειναν σιωπηλοί.

Περίπου 80 συμμετέχοντες φαντάστηκαν ότι έτρωγαν με στενό φίλο, ο οποίος τους ρώτησε ‘’πώς πάει η δουλειά’’. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ‘’η δουλειά πάει καλά’’. Την επόμενη ημέρα στο Facebook, συνάδελφοι συνεχάρησαν τον άνθρωπο που πήρε προαγωγή. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια σκέφτηκαν πώς θα αισθάνονταν αν άκουγαν είτε μια γενική απάντηση είτε το νέο για την προαγωγή.

Οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν πιο αρνητικά για το νέο αν ο φίλος τους που πήρε προαγωγή έδωσε μια γενική απάντηση και δεν επωφελήθηκε όταν εμφανίστηκε ευκαιρία να ανακοινώσει το  νέο.

Οι ερευνητές σημειώνουν, ότι το να μην είναι αποδέκτες θετικών γεγονότων  μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στενούς φίλους να έχουν αρνητικά συναισθήματα και να αισθάνονται υποτιμημένοι στη φιλία, αν μάθουν αργότερα τα γεγονότα από άλλη πηγή. Αυτό το συναίσθημα της απαξίωσης μπορεί να συνοδεύεται από το να επαναξιολογήσουν πόση εμπιστοσύνη, αξία και εγγύτητα αισθάνονται για τη φιλική τους σχέση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα