Από τον Μάιο και εφόσον έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Την Τετάρτη, ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού υγιών ατόμων 55 - 59 ετών και το Σάββατο για τα άτομα 50 - 54 ετών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας πως η χώρα μας έχει ήδη λάβει 33.600 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, ενώ θα παραλάβει άλλες 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι ποσότητες που αναμένεται να παραλάβει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα είναι:

  • Από τη Pfizer: 2,15 εκατομμύρια τον Μάιο και 2,425 εκατομμύρια τον Ιούνιο.
  • Από τη Moderna: 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
  • Από την AstraZeneca: 400.000 με 450.000 δόσεις τον μήνα.

Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε πως, από την Παρασκευή, που άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για άτομα με προβλήματα υγείας (κατηγορία Β), έχουν κλειστεί 153.000 ραντεβού. Στα άτομα αυτά θα χορηγηθούν όλοι οι τύποι εμβολίων.

Για τις ακυρώσεις ραντεβού, είπε πως ο δείκτης μη προσέλευσης είναι 97% για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna και 93% της AstraZeneca. Όπως είπε οι ακυρώσεις είναι ελαφρά αυξημένες για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Έγκυες

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των εγκύων, σημειώνοντας πως οι συστάσεις έχουν αλλάξει.

Συγκεκριμένα, ενώ στην αρχή δεν προβλεπόταν εμβολιασμός τους, τώρα προτείνεται σε περιπτώσεις που η έγκυος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο. Θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρχει και θετική γνώμη του θεράποντος γυναικολόγου.

Επικαλούμενη εμπειρία εμβολιασμών σε 90.000 κυήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε πως δεν καταγράφηκε κανένα σύμπτωμα.

Επισήμανε πως ο εμβολιασμός κατά της CoViD-19 δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, ενώ ασφαλής είναι και ο θηλασμός.

Δημ.Κ.