"Στοίχημα" για τη δημιουργία τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοϊού, αποτελεί για το υπουργείο Υγείας η πορεία εμβολιασμών τον Μάιο. Η αναμενόμενη αύξηση στις παραδόσεις εμβολίων, θα συμβάλλει στην κάλυψη μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Στην προσπάθεια γρήγορης ανοσοποίησης του ελληνικού πληθυσμού, εξετάζεται να συμμετάσχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί και φαρμακοποιοί.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από συνέντευξη που παραχώρησε στο Iatronet ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου "Ελευθερία".

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής: 

Κύριε γενικέ, γιατί επελέγη η ηλικιακή ομάδα άνω  30 ετών για διενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca;

Η απόφαση ήταν της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που μελετώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, τόσο από τη χώρα μας, όσο και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν διενεργηθεί εκατομμύρια εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, έκρινε, όπως άλλωστε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ότι η τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία, που ακόμη διερευνάται αν σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Η επιτροπή συνεκτιμώντας όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα έθεσε το όριο στα 30 έτη.

Πότε θα έχει εμβολιαστεί επαρκές τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, ώστε να μπορούμε να συζητούμε για άρση των περιοριστικών μέτρων;

Αρχές, Μαΐου, θα έχουν εμβολιαστεί όσοι πολίτες επιθυμούν από την ηλικία 60 και άνω, τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, εντός Μαΐου θα εμβολιαστούν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου και την επόμενη εβδομάδα, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει προχωρούμε στο "άνοιγμα" των ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες των συμπολιτών μας άνω των 50 ετών. Να υπενθυμίσω ότι η πλατφορμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55 - 59 θα ανοίξει στις 21 Απριλίου και 3 μέρες μετά, το Σάββατο 24ης Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 50 - 54. Αν δεν έχουμε κάποια καθυστέρηση με τις παραδόσεις, εντός του Ιουνίου που αναμένουμε πολύ αυξημένες παραδόσεις, θα δούμε μεγάλη επιτάχυνση του ρυθμού διενέργειας εμβολιασμών και θα προχωρήσουμε τον εμβολιασμό σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Αναμένονται καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων εμβολίων από τις εταιρείες για το δεύτερο τρίμηνο;

Οι καθυστερήσεις ποτέ δεν αναμένονται! Αυτή τη στιγμή, έχουμε προγραμματισμό παραδόσεων από τη Pfizer που είναι το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων εμβολίων και έχει αποδειχθεί πολύ συνεπής στις παραδόσεις της. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε και ελπίζουμε όλες οι εταιρείες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Θα δοθεί η δυνατότητα σε ιατρούς και φαρμακοποιούς να χορηγούν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson;

Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Όπως έχουμε πει αναμένουμε πολύ αυξημένες παραδόσεις τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και θα ενεργοποιήσουμε στο μέγιστο της δυναμικότητας τους τις δημόσιες δομές μας. Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα και αν κριθεί απαραίτητο θα ζητήσουμε τη συνδρομή και από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους φαρμακοποιούς.