Τη γνωμοδότηση και του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να δώσει το "πράσινο φως" για εμβολιασμούς με Johnson & Johnson στην Ελλάδα.

Έπειτα από τη χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο FDA συνεδριάζει την Παρασκευή, προκειμένου να εκδώσει τη δική του εκδοχή στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις θρομβώσεις.

Στη συνέχεια - πιθανώς και μέσα στο Σαββατοκύριακο - η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ανακοινώσει το τι πρόκειται να συμβεί με τους εμβολιασμούς και στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας έχουν ήδη φτάσει 33.600 δόσεις του εμβολίου, οι οποίες φυλάσσονται μέχρι να γνωμοδοτήσουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τον Μάιο αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα άλλες 300.000 δόσεις του εμβολίου και τον Ιούνιο άλλες 960.000.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA και CDC) κατέγραψαν 6 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων, σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών, σε σύνολο 6.800.000 εμβολιασμών.

Ελήφθη απόφαση αναστολής των εμβολιασμών, προκειμένουν να γίνει λεπτομερής διερεύνηση των περιπτώσεων, αλλά και για να ενημερωθούν σωστά και να ευαισθητοποιηθούν οι υγειονομικοί και το κοινό, ώστε να είναι έγκαιρη η αναγνώριση και άμεση η αντιμετώπιση.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, έχει αναφέρει πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Είναι διαφορετικός ως προς το είδος και τον υποδοχέα που προσκολλάται από εκείνον της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Τα εμβόλια με ιογενή φορέα είναι ανθεκτικά σε σχέση με τα πολύ ευαίσθητα εμβόλια mRNA. Μπορούν να διατηρηθούν σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης και είναι  πρακτικότερα εύκολo να μεταφερθούν.

Αλλά το κύριο πλεονέκτημα, είναι το μονοδοσικό, ότι το εμβόλιο αυτό γίνεται με μία δόση. Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 85%, ενώ μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο.

Πλατφόρμα

Στο μεταξύ, άνοιξε από το πρωί σήμερα η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Το Σάββατο, αναμένεται να ανοίξει και για τις ηλικίες 50 - 54 ετών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη