Novavax
Όνομα υποψήφιου: NVX-CoV2373
Μηχανισμός: Εμβόλιο νανοσωματιδίων

Δοκιμαστική φάση: Φάση III

Μετά την αξιολόγηση της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας σε κλινικές δοκιμές Φάσης Ι / ΙΙ όπου το εμβόλιο παρήγαγε ενθαρρυντικά υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, το NVX-CoV2373 βρίσκεται επί του παρόντος σε δύο βασικές μελέτες Φάσης III για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας και της ανοσογονικότητάς του.
Οι κλινικές δοκιμές NVX-CoV2373 έχουν εγγράψει περισσότερους από 30.000 εθελοντές σε όλο τον κόσμο. Το NVX-CoV2373 είναι ένα εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες που δημιουργήθηκε από τη γενετική αλληλουχία του SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19.
Τον Μάρτιο του 2021, η Novavax ανέφερε ότι η δοκιμή της στο Ηνωμένο Βασίλειο καθόρισε ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας 96% έναντι του αρχικού κορωνοϊού και 86% έναντι της βρετανικής μετάλλαξης. Αλλά στη Νότια Αφρική, όπου οι εθελοντές εκτέθηκαν στην παραλλαγή Β.1.351, η αποτελεσματικότητα ήταν μόνο 49%.
Η εταιρεία αναπτύσσει τώρα μια νέα έκδοση του εμβολίου που είναι προσαρμοσμένη στη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής. Το εμβόλιο έχει επίσης εισαχθεί σε μια δοκιμή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για να μελετηθεί η πιθανή αποτελεσματικότητα της ανάμιξης δόσεων διαφορετικών εμβολίων, που ήδη χορηγούνται. 
Εάν επιτύχουν οι δικές της κλινικές δοκιμές, η Novavax αναμένει να χορηγήσει 100 εκατομμύρια δόσεις για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021.

Zydus Cadila
Όνομα υποψηφίου: ZyCoV-D
Μηχανισμός: εμβόλιο DNA (πλασμίδιο)

Δοκιμαστική φάση: Φάση III

Το ZyCoV-D είναι το υποψήφιο εμβόλιο του πλασμιδίου DNA της Zydus Cadila για το Covid-19 που εδρεύει στην Ινδία.
Σε πρώιμες μελέτες σε ζώα, η εταιρεία ανέφερε ότι, καθώς παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, το ZyCoV-D προκάλεσε επίσης απόκριση Τ-κυττάρων. Μπορεί να αποθηκευτεί στους 2 έως 8 ° C μακροπρόθεσμα και στους 25 ° C για μερικούς μήνες και χορηγείται μέσω συστήματος βελόνας χωρίς έγχυση (NFIS).
Η εταιρεία ξεκίνησε μια προσαρμοστική δοκιμή Φάσης I / II και σχεδιάζει να εγγράψει περίπου 1.000 υγιείς εθελοντές. Η ρυθμιστική αρχή της Ινδίας έχει εγκρίνει στην Zydus Cadila να συνεχίσει τις δοκιμές Φάσης III που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30.000 άτομα.

Cuba’s Center for Genetic Engineering and Biotechnology (CIGB)
Όνομα υποψηφίου: Abdala (CIGB 66)
Μηχανισμός: Εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας

Δοκιμαστική φάση: Φάση III

Το Abdala (CIGB 66) είναι ένα από τα τρία εμβόλια που αναπτύσσεται στο κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας  της Κούβας. 
Η πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του RBD του Abdala είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν το κέντρο για την ανάπτυξη του HeberNasVac, ενός θεραπευτικού εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β. Έχει σχεδιαστεί για να χορηγείται τρεις φορές, σε διαστήματα 14 ημερών. Η κουβανική κυβέρνηση αναφέρει ότι χορηγήθηκαν οι 48.000 πρώτες δόσεις στα μέλη του κέντρου CIGB και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα. Η δοκιμή Φάση ΙΙΙ του ABDALA ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου .

Medicago
Όνομα υποψηφίου: VIR-7831
Μηχανισμός: Βοηθητικό εμβόλιο με βάση τα φυτά

Δοκιμαστική φάση: Φάση III

Η Medicago χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα με βάση τα φυτά για την ανάπτυξη των εμβολίων της. Χρησιμοποιεί ζωντανά φυτά ως βιοαντιδραστήρες για την παραγωγή μη μολυσματικών εκδόσεων ιών (που ονομάζονται σωματίδια που μοιάζουν με ιούς ή VLP). Τα VLP μιμούνται τη φυσική δομή των ιών, βοηθώντας τους να αναγνωρίζονται εύκολα από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μία εφάπαξ δόση του VIR-7831 σε ποντικούς δημιούργησε θετική απόκριση αντισώματος μετά από 10 ημέρες. Τα αποτελέσματα από μια δοκιμή Φάσης Ι δείχνουν ότι το εμβόλιο ήταν ανεκτό και δημιούργησε ανοσοαπόκριση σε όλους τους συμμετέχοντες μετά από δύο δόσεις.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η Medicago έλαβε τη σύμφωνη γνώμη των ρυθμιστικών αρχών να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές Φάσης II / III στις 12 Νοεμβρίου 2020. 
Η εταιρεία δοκιμάζει επίσης το υποψήφιο εμβόλιο με δύο επιπλέον ανοσοενισχυτικά εμβολίων από τη GSK και τη Dynavax.

CureVac
Όνομα υποψηφίου: CVnCoV
Μηχανισμός: εμβόλιο με βάση mRNA

Δοκιμαστική φάση: Φάση IIb / III

Το CVnCoV είναι ένα εμβόλιο με βάση το mRNA της γερμανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας CureVac, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται τον Ιανουάριο του 2020. Το CVnCoV αναπτύσσεται σε συνεργασία με τον βρετανικό φαρμακευτικό όμιλο GlaxoSmithKline (GSK) και την Bayer. 
Το εμβόλιο είναι ένα βελτιστοποιημένο, μη χημικώς τροποποιημένο mRNA, το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του ιού SARS-CoV-2 και διαμορφώνεται σε νανοσωματίδια λιπιδίων (LNPs).
Οι κλινικές δοκιμές φάσης Ι και ΙΙα του CVnCoV ξεκίνησαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2020, αντίστοιχα, στη Γερμανία, το Βέλγιο, το Περού και τον Παναμά. Τα προσωρινά δεδομένα της φάσης Ι έδειξαν ότι το CVnCoV ήταν γενικά καλά ανεκτό σε όλες τις δοκιμασμένες δόσεις και προκάλεσε ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων επιπλέον της πρώτης ένδειξης ενεργοποίησης των Τ κυττάρων.
Τον Δεκέμβριο του 2020, η CureVac ξεκίνησε τη μελέτη HERALD, μια βασική δοκιμή Φάσης IIb / III που έλαβε χώρα στη Γερμανία με 36.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα λάβουν μια δόση 12 mg του CVnCoV.
Μια συμπληρωματική δοκιμή Φάσης III στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Μάιντς με περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, ενώ έχει ξεκινήσει μια δοκιμή Φάσης III στο Μεξικό. Τον Φεβρουάριο του 2021, η CureVac ξεκίνησε κυλιόμενη υποβολή των αποτελεσμάτων της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το CVnCoV.

Murdoch Children’s Research Institute 
Όνομα υποψηφίου: Bacillus Calmette-Guerin
Μηχανισμός: Ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο

Δοκιμαστική φάση: Φάση II / III

Το Ινστιτούτο Παιδικής Έρευνας Murdoch στη Μελβούρνη της Αυστραλίας διεξάγει μια δοκιμή Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου φυματίωσης Calmette-Guérin (BCG)  για να δει αν προστατεύει επίσης από τον Κορωνοϊό. Η δοκιμή, που ονομάζεται BRACE, διεξάγεται στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνολικά, η δοκιμή θα προσλάβει περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους στην υγειονομική περίθαλψη που θα λάβουν είτε το εμβόλιο BCG (επί του παρόντος χορηγείται σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια μωρά παγκοσμίως κάθε χρόνο για προστασία από τη φυματίωση) ή εικονικό φάρμακο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο συνηθισμένος εμβολιασμός BCG σταμάτησε το 2005 λόγω των χαμηλών ποσοστών φυματίωσης στον γενικό πληθυσμό.
Το εμβόλιο BCG ενισχύει την ανοσία «εκπαιδεύοντας» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να ανταποκρίνεται σε άλλες επακόλουθες λοιμώξεις με μεγαλύτερη ένταση. 
Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο BCG θα μπορούσε να μειώσει την ευαισθησία σε ένα φάσμα λοιμώξεων που προκαλούνται από ιούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι παρόμοιοι με τον νέο Κορωνοϊό.

Inovio Pharmaceuticals
Όνομα υποψηφίου: INO-4800
Μηχανισμός: εμβόλιο DNA (πλασμίδιο)

Δοκιμαστική φάση: Φάση II / III

Αποτελούμενο από ένα βελτιστοποιημένο πλασμίδιο DNA, το INO-4800 παρέχεται μέσω μιας  έξυπνης συσκευής για να παράγει «μια ισχυρή και ανεκτή ανοσοαπόκριση». Ο αμερικανός κατασκευαστής φαρμάκων Inovio σχεδιάζει να κλιμακώσει την παραγωγή της συσκευής εν αναμονή των αποτελεσμάτων της μελέτης της. 

Η εταιρεία είπε ότι το INO-4800 είναι το μόνο εμβόλιο νουκλεϊκού οξέος που είναι σταθερό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από ένα χρόνο, στους 37 ° C για περισσότερο από ένα μήνα και έχει προβλεπόμενη διάρκεια ζωής πέντε ετών σε κανονική θερμοκρασία ψύξης. Επίσης, δεν χρειάζεται να καταψυχθεί κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση.

Προκλινικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications έδειξαν ότι ποντίκια και ινδικά χοιρίδια που έλαβαν INO-4800 παρουσίασαν εξουδετερωτικά αντισώματα καθώς και χημικές και Τ-κυτταρικές αποκρίσεις. 
Το Inovio συνεργάζεται με την Advaccine για να προωθήσει την κλινική ανάπτυξη του INO-4800 στην Κίνα, όπου δόθηκε σε 640 άτομα η πρώτη δόση ενός σχήματος δύο δόσεων 28 ημερών σε μια κλινική δοκιμή Φάσης II. Στη δοκιμή συμμετείχαν τόσο ενήλικες ηλικίας 18-59 ετών όσο και μεγαλύτεροι ενήλικες άνω των 60 ετών .

Τον Απρίλιο του 2021, η Inovio ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που έδειξε ότι το INO-4800 προκάλεσε μια ισχυρή απόκριση Τ κυττάρων έναντι όλων των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2.

ImmunityBio
Όνομα υποψηφίου: hAd5
Μηχανισμός: Εμβόλιο με βάση τον αδενοϊό

Δοκιμαστική φάση: Φάση Ι Το ImmunityBio αναπτύσσει ένα υποψήφιο εμβόλιο αδενοϊού .

Τον Μάιο του 2020, το υποψήφιο εμβόλιο της εταιρείας, που κατασκευάζεται από την NantKwest, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Operation Warp Speed , ένα εθνικό πρόγραμμα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων κατά της Covid-19.
Το ImmunityBio πιστεύει ότι το κλειδί για τη δημιουργία μακροχρόνιας ανοσίας στον ιό SARS-CoV-2 και την υπέρβαση των μεταλλάξεων που αναπτύσσονται γρήγορα σε όλο τον κόσμο είναι να σχεδιάσουμε ένα εμβόλιο που ενεργοποιεί αντισώματα, καθώς και κύτταρα μνήμης Β και Τ σε πολλαπλά αντιγόνα.
Το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να παρέχει πολλαπλές οδούς χορήγησης του (υποδόρια, ενδορινική και στοματική) για να δημιουργήσει δυνητικά φραγμούς αντισωμάτων.
Το ImmunityBio έλαβε εξουσιοδότηση από το FDA των ΗΠΑ για να ξεκινήσει μια δοκιμή Φάσης Ι για τον υποψήφιο εμβόλιο τον περασμένο Οκτώβριο. 
Επί του παρόντος, μια μελέτη Phase Ib του εμβολίου προχωρά για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας των υποδόριων, στοματικών και υπογλώσσιων συνδυασμών πρωταρχικής ενίσχυσης.

Vaxxinity
Όνομα υποψηφίου: UB-612
Μηχανισμός: Πολυτοπικό εμβόλιο με βάση πεπτίδια

Δοκιμαστική φάση: Φάση II / III

Η Vaxxinity (πρώην COVAXX), θυγατρική της United Biomedical (UBI), αναπτύσσει το UB-612, ένα υποψήφιο εμβόλιο με βάση πολλαπλές πρωτεΐνες / συνθετικά πεπτίδια για το Covid-19. Το UB-612 έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί τόσο την ανοσία Τ-κυττάρων όσο και Β-κυττάρων στο σώμα και έχει δείξει εξουδετερωτική δράση αντισώματος σε ποντίκια, αρουραίους και ινδικά χοιρίδια.
Στην Ταϊβάν, βρίσκεται σε εξέλιξη μια δοκιμή Φάσης Ι με έως 60 συμμετέχοντες και έχει ξεκινήσει μια δοκιμή Φάσης ΙΙ με  3.850 συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης Ι, η οποία αξιολόγησε την ασφάλεια, την ανεκτικότητα και την ανοσογονικότητα του UB-612, έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν γενικά καλά ανεκτό και προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις CD4 + / CD8 + Τ κυττάρων που προκαλούνται από τον εμβολιασμό.

Η Vaxxinity συνεργάζεται επίσης με την ιατρική εταιρεία Dasa για μια δοκιμή Φάσης II / III στη Βραζιλία και με το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα για τις δοκιμές Φάσης I / II στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ReiThera, Leukocare & Univercells
Όνομα υποψηφίου: GRAd-COV2
Μηχανισμός: Εμβόλιο με βάση τον αδενοϊό

Δοκιμαστική φάση: Φάση II / IIΙ

Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας ReiThera (Ιταλία), Leukocare (Γερμανία) και Univercells (Βέλγιο) συνεργάζονται για την ανάπτυξη του GRAd-COV2, ενός εμβολίου Covid-19 με βάση τον αδενοϊό.
Τα προ-κλινικά αποτελέσματα σε ποντίκια και μακάκους δείχνουν ότι το εμβόλιο δημιουργεί μια ανοσοποιητική και κυτταρική απόκριση που κυριαρχείται από Th1.
Μια δοκιμή φάσης Ι σε έως 90 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 18-55 ετών και 65-85 ετών βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της δοκιμής έδειξαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό.
Το GRAd-COV2 μπήκε στη μελέτη Φάσης II / III COVITAR τον Μάρτιο για να αξιολογήσει την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα του σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο για την πρόληψη του Covid-19 σε ενήλικες άνω των 18 ετών.

Πηγές:
.clinicaltrialsarena.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα