Ο ρυθμιστής φαρμάκων της Ινδίας Drug Controller General of India (DCGI) ενέκρινε ένα φάρμακο για επείγουσα χρήση σε ασθενείς που νοσούν με Κορωνοϊό, έχοντας μέτρια ή και σοβαρά συμπτώματα. Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει αναπτυχθεί από τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης Άμυνας (DRDO) σε συνεργασία με τα εργαστήρια του Δρ Reddy.

Το φάρμακο διατίθεται σε μορφή σκόνης και λαμβάνεται από το στόμα διαλυμένο σε νερό. Συσσωρεύεται στα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα και εμποδίζει την ανάπτυξη του ιού σταματώντας των πολλαπλασιασμό τους. "Οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, (2-DG), έδειξαν ότι αυτό το μόριο βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 και μειώνει τη εξάρτηση από το οξυγόνο".

Τον Απρίλιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, οι επιστήμονες του DRDO πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα με τη βοήθεια του Κέντρου Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας (CCMB), στο Χαϊντεραμπάντ και διαπίστωσαν ότι αυτό το μόριο λειτουργεί αποτελεσματικά κατά του ιού SARS-CoV-2 και αναστέλλει την ανάπτυξη του. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, ο Κεντρικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων (CDSCO) επέτρεψε τη φάση-ΙΙ κλινική δοκιμή του 2-DG σε ασθενείς με Covid-19 τον Μάιο του 2020.

Η Φάση II πραγματοποιήθηκε σε έξι νοσοκομεία και η Φάση ΙΙβ (εύρος δόσης) πραγματοποιήθηκε σε 11 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Η δοκιμή φάσης-ΙΙ πραγματοποιήθηκε σε 110 ασθενείς.

Στις τάσεις αποτελεσματικότητας, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με 2-DG έδειξαν ταχύτερη θεραπεία σε διάφορα τελικά σημεία, ενώ μειώθηκε και ο μέσος χρόνος για την επίτευξη ομαλοποίησης σε συγκεκριμένες ζωτικές λειτουργίες. 

Την 1η Μαΐου 2021, το DCGI χορήγησε άδεια για επείγουσα χρήση αυτού του φαρμάκου ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς που νοσούν με μέτρια έως και σοβαρά συμπτώματα από την Covid-19. Όντας ένα γενικό μόριο και ανάλογο της γλυκόζης, μπορεί εύκολα να παραχθεί και να διατεθεί σε αφθονία στη χώρα.

Πηγές:
https://www.business-standard.com/article/current-affairs/dcgi-approves-anti-covid-drug-developed-by-drdo-for-emergency-use-121050800493_1.html

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο