Ο εμβολιασμός από την μία και η διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ από την άλλη είναι τα δύο όπλα της κυβέρνησης για την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Ειδικότερα δε λένε οι πληροφορίες ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την βαρύτητα των τεστ είτε με την συνέχιση των απευθείας εισαγωγών, είτε με την διενέργεια διαγωνισμών με αυστηρότερα κριτήρια προς αποφυγή παρατράγουδων (αλεξιπτωτιστές, α φερέγγυες περιπτώσεις συμμετεχόντων ).
 
Στο σημείο αυτό στελέχη της αγοράς δίνουν μία συμβουλή στους αρμοδίους ενώ προχωρούν και σε μία υπενθύμιση:

Συγκεκριμένα οι συνεργάτες δεν πρέπει να είναι ποτέ ένας, όπως ισχύει τώρα με την JOYSBIO Biotechnology, καθώς το ρίσκο είναι μεγάλο και επίσης τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, δεν αφορούν το σύνολο του πληθυσμού παρά τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες (31-3-2020) .

Τι γίνεται με τα self test;

Κάθε τρεις ημέρες παραλαμβάνει η χώρα self test από την Κίνα και μάλιστα όπως λέγεται η κάθε παρτίδα δεν πέφτει κάτω από 1.400.000 τεμάχια.  Στο πλαίσιο αυτό ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τονίζουν ότι οι συνολικές εισαγωγές την εβδομάδα διαμορφώνονται πλέον στα 3 με 4 εκατ. τεμάχια τουλάχιστον. Πριν μερικές ημέρες μάλιστα έφτασαν στην Ελλάδα 2.600.000 τεμάχια, που είναι και η μεγαλύτερη έως τώρα παρτίδα.

Από τις 12 Απριλίου (ημερομηνία επιστροφής των μαθητών της Γ Λυκείου στα σχολεία)  μέχρι και 14/5/2021 -όπως αναφέρθηκε και στην τελευταία ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας - είχαν διατεθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια συσκευές σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 14.172 μέχρι 13/5/2021.

Αν ισχύει ο αριθμός των τεμαχίων, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ΓΓΠΠ, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αναμένεται να παραλάβει το προσεχές διάστημα από την JOYSBIO Biotechnology επιπλέον  7-8 εκατ. τεμάχια.

Το ερώτημα των στελεχών της αγοράς από τα προαναφερθέντα είναι εάν έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο ποσοστό των self tests και από τον ΕΟΔΥ με δεδομένο ότι ακυρώθηκε και ο τελευταίος διαγωνισμός που είχε πραγματοποιήσει ο Οργανισμός σε αντίθεση με τους ελέγχους που πράττει οι οποίοι είναι συνεχείς και πανελλαδικοί.

Τι μέλλει γενέσθαι;  

Ο αριθμός των αυτοδιαγνωστικών τεστ είναι να αυξηθεί το προσεχές διάστημα,  καθώς περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουν και έτσι περισσότεροι δικαιούχοι αυτών πολίτες θα τα χρησιμοποιούν προκειμένου όχι μόνο να εργαστούν, αλλά και για να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες λένε οι δικές μας πηγές και μάλλον οι εκτιμήσεις τους ευσταθούν καθώς από την Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.

Επανεκκινούν επίσης οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολλέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ), πάντα με τη διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα, προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.  

Συζητήσεις για δεύτερη συμφωνία με την Κινέζικη εταιρεία;

Φημολογείται ότι τα συμβαλλόμενα μέρη (κυβέρνηση και κινέζικη εταιρεία) βρίσκονται σε συζητήσεις για την υπογραφή και δεύτερης συμφωνίας. Η πολύ χαμηλή τιμή αγοράς από την μία και η αμεσότητα και τυπικότητα στις παραδόσεις από την κινέζικη πολυεθνική από την άλλη είναι οι δύο βασικοί λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία δεύτερη συμφωνία.

Άρα, οι φήμες μάλλον πρέπει να έχουν βάση αν σκεφτεί κανείς ότι στους διαγωνισμούς που έχει τελευταίως διενεργήσει το κράτος για την προμήθεια rapid test  η φθηνότερη τιμή που υποβλήθηκε -ανεξάρτητα από το εάν απορρίφθηκε ο συμμετέχοντας - ήταν στoν τελευταίο διαγωνισμό του ΙΦΕΤ στα 3,20 ευρώ το τεμάχιο και στον διαγωνισμό του ΕΟΔΥ στα 2,38 ευρώ το τεμάχιο.

Σε καμία περίπτωση αναφέρουν πηγές, δεν μπορεί μία εταιρεία να κατεβάσει την τιμή της στο 1,35 ευρώ το τεμάχιο, όσο δηλαδή πούλησε η κινέζικη εταιρεία στο κράτος. Κόστος που ανεβαίνει στο 1,6-1,7 μαζί με την μεταφορά.  

Όμως οι ανάγκες συνεχίζουν να υπάρχουν σε κλειστές δομές και σε νοσοκομεία.

Πράγματι,  οι ανάγκες για διενέργεια τεστ δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται με το άνοιγμα της αγοράς τονίζουν πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, ακούγεται ότι πρόκειται να ξεμπλοκάρει ο (2ος) διαγωνισμός του ΕΟΔΥ για τα 10 εκατ. τεστ με την επιλογή νέου μειοδότη. 

Όσον αφορά τον διαγωνισμό του ΙΦΕΤ, αναμένεται το αποτέλεσμα της προσφυγής που έχει κάνει συμμετέχουσα εταιρεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό