Με 27,57% του πληθυσμού της να έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου, η Δράμα βρίσκεται στην 69η θέση της χώρας σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη, ή αλλιώς, πέμπτη από το τέλος μεταξύ των 74 Περιφερειακών Ενοτήτων, πάνω μόνο από Φλώρινα, Ευρυτανία, Ροδόπη, Ξάνθη και Σέρρες. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του emvolio.gov.gr, με μία δόση είχαν εμβολιαστεί 29.393 Δραμινοί, ενώ 18.512 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (συνολικοί εμβολιασμοί 47.251).

Ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας βγήκε μπροστά και με ανακοίνωσή του απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, αν δεν θέλουν να ξαναζήσουν το φθινόπωρο σκηνές ανάλογες με αυτές του Νοεμβρίου του 2020, που έφεραν τη Δράμα στην πρώτη γραμμή της αρνητικής δημοσιότητας, πανελλαδικά. Οι γιατροί υπενθύμισαν την δραματική περίοδο του καλπασμού του δεύτερου κύματος, όταν η θετικότητα των τεστ στον πληθυσμό ξεπέρασε το 25%, η πόλη δοκιμάστηκε και το νοσοκομείο ασφυκτιούσε. Εδώ έγινε η πρώτη και μοναδική αεροδιακομιδή ασθενών στην ηπειρωτική χώρα, με 3 διασωληνωμένους να μεταφέρονται στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Μόνο μέσα στο νοσοκομείο της Δράμας έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό 179 πολίτες, χωρίς να υπολογίζονται πολλοί ακόμη που έφυγαν από τη ζωή σε νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης και γειτονικών της νομών, όπου διακομίστηκαν, ελλείψει διαθέσιμων κλινών νοσηλείας. Ο αριθμός των θανόντων στο νοσοκομείο ανεβάζει τον δείκτη θνησιμότητας στο νομό στους 186 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, πολύ πάνω από τον πανελλαδικό δείκτη που βρίσκεται σήμερα στους 114 θανάτους/100.000 κατοίκους, κατατάσσοντας τη Δράμα στην κορυφή της θλιβερής λίστας των νομών με τους περισσότερους θανάτους, μαζί με τις Σέρρες, την Πέλλα και την Πιερία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απευθύνουν διπλή έκκληση: αφενός καλούν τους θεσμικούς παράγοντες της πόλης να παροτρύνουν δημόσια τους πολίτες να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αφετέρου, ζητούν από όσους Δραμινούς το σκέφτονται να ξεπεράσουν τις φοβίες και τις αναστολές τους.

"Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς δεν μπορεί κανένας να μας εγγυηθεί ότι δεν θα ζήσουμε ένα έντονο και βαρύ 4ο κύμα με άσχημες συνέπειες τόσο στην οικονομική ζωή της πόλης όσο και στις ζωές τις δικές μας και των δικών μας ανθρώπων", αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: "είμαστε σίγουροι ότι κανένας μας δεν θέλει να ξαναζήσει τις εφιαλτικές μέρες του μαύρου Νοέμβρη και Δεκέμβρη και ειδικά εμείς που εργαζόμαστε στο νοσοκομείο".

Πρόεδρος γιατρών: Χάνουμε πολλά ραντεβού τελευταία

Μιλώντας στο iatronet η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε (φωτογραφία πάνω), έκανε γνωστό πως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια ανησυχητική μείωση της προσέλευσης πολιτών στα ραντεβού τους στις εμβολιαστικές γραμμές του νοσοκομείου. "Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Και μάλιστα, όχι μόνο στις γραμμές της AstraZeneca, αλλά και σε αυτή της Pfizer, όπου δεν είχαμε απώλειες μέχρι πρόσφατα. Τώρα από τα 170 ραντεβού που έχουμε καθημερινά κατά μέσο όρο στη γραμμή της Pfizer τα 10 δεν ανταποκρίνονται", είπε η κ. Κιόρτεβε, η οποία αποδίδει το γεγονός αφενός στον φόβο για τις παρενέργειες, αφετέρου και στη σύγχυση των πολιτών, και κυρίως αυτών που έχουν νοσήσει.

"Ο κόσμος έχει μπερδευτεί από τις αντικρουόμενες απόψεις που ακούει, από ειδικούς και μη ειδικούς. Ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μου έχει νοσήσει στο βαρύ δεύτερο κύμα, και δεν ξέρει τι θα κάνει. Στην αρχή άκουγε ότι δεν πρέπει να εμβολιαστεί, μετά ελήφθη απόφαση για μία μόνο δόση, σήμερα διάβασα μια ανάρτηση ότι δεν προσφέρει κανένα όφελος ο εμβολιασμός σε όσους έχουν νοσήσει πρόσφατα", τόνισε και πρόσθεσε: "από την άλλη, ο φόβος για τις παρενέργειες εντείνεται, ειδικά μετά τον θάνατο της γυναίκας από τις επιπλοκές του εμβολίου. Από τότε υπάρχει σημαντική κάμψη της προσέλευσης".

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς του νοσοκομείου, σύμφωνα με την πρόεδρο, η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει στο 88% στους γιατρούς και κυμαίνεται μεταξύ 65% και 70% στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. "Η προσπάθειά μας είναι καθημερινή και διαρκής προς τους συναδέλφους και ήδη τα ποσοστά έχουν αυξηθεί σε σχέση με την πρώτη περίοδο", επεσήμανε.

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: Πιθανή εξήγηση η φυσική ανοσία

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος (φωτογραφία πάνω), δεν έχει κάποια αρμοδιότητα ή πρόσβαση σε πρωτογενή στοιχεία της εμβολιαστικής κάλυψης. Μιλώντας στο iatronet επιχειρεί μια ερμηνεία της διστακτικότητας ενός μέρους των συμπολιτών του, η οποία πηγάζει από το κλίμα που εισπράττει μέσω της καθημερινής επαφής μαζί τους.

"Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι τα μεγάλα ποσοστά φυσικής ανοσίας που υπάρχουν εδώ, λόγω της νόσησης από κορωνοϊό. Συζητώντας με πολλούς, μου έχουν πει, εφόσον είμαι καλυμμένος από τη φυσική νόσηση, γιατί να εμβολιαστώ τώρα και όχι σε τρεις μήνες, και να παρατείνω έτσι την περίοδο της προστασίας;", είπε και πρόσθεσε: "Από την πλευρά μου, έχω εμβολιαστεί και στις δημόσιες παρεμβάσεις μου καλώ τους πάντες να κάνουν το ίδιο, τονίζοντας πως είναι η μόνη οδός προς την ελευθερία".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα