Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς από την εταιρεία Facts and Factors, το μέγεθος των διαδικτυακών φαρμακείων στην παγκόσμια αγορά φαρμακείων θα αυξηθεί από τα 68,3 δισ. δολ. το 2020 στα 178,1 δισ. δολ. έως το 2026, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 17,3%.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη θα διαδραματίσουν αλυσίδες όπως οι  Kroger Co., Wal-Mart Stores, Inc., Walgreen Co., Express Scripts Holding Company, CVS Health, Giant Eagle, Inc., Rowlands Pharmacy, DocMorris (Zur Rose Group AG) κ.λπ.

Οπως επισημαίνει η έρευνα, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ περιλαμβάνει την πώληση τόσο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων όσο και των μη συνταγογραφούμενων. Η έννοια των διαδικτυακών φαρμακείων και των διαδικτυακών πωλήσεων φαρμάκων έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από δύο δεκαετίες και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

Οπως υποστηρίζεται στην έρευνα, οι άνθρωποι επιλέγουν τα διαδικτυακά φαρμακεία λόγω των ελκυστικών χαρακτηριστικών που συγκεντρώνουν όπως οι χαμηλότερες τιμές, η ευκολότερη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και οι δυνατότητες παράδοσης στο σπίτι. Ετσι, ο παγκόσμιος πληθυσμός προσαρμόζεται στα διαδικτυακά φαρμακεία, χάρη στον ταχύτατα αυξανόμενο αριθμό χρηστών smartphone, τη βελτιωμένη ψηφιακή υποδομή και τις επιλογές διαδικτυακών πληρωμών που προσφέρουν.

Την ίδια στιγμή, η συνεχής αύξηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης στα αναδυόμενα έθνη υποδηλώνει μια μεγαλύτερη ανάγκη ελαχιστοποίησης των δαπανών. Ανάγκη που ευνοεί την ανάπτυξη των διαδικτυακών φαρμακείων.

Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξή τους είχε και ο Κορωνοϊός. Οι αναγκαστικές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, αλλά και η προτίμηση των καταναλωτών για ανέπαφες παραδόσεις ενίσχυσε το ενδιαφέρον για τις online αγορές φαρμάκων.

Γεωγραφικά, η περιοχή της Βόρειας Αμερικής έχει ένα προβάδισμα με μεγαλύτερο μερίδιο, ωστόσο, η  περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό κατά την προβλεπόμενη περίοδο, λόγω της διαθεσιμότητας μιας μεγάλης ομάδας ασθενών και της αύξησης του πληθυσμού-στόχου. Αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν πολλές ευκαιρίες να επεκταθούν. Επιπλέον, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται ότι θα φιλοξενήσει σχεδόν το 66% του ηλικιωμένου πληθυσμού στον κόσμο. Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη, η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης συμβάλλουν στην ταχεία άνοδο των διαδικτυακών φαρμακείων στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Πηγές:
globenewswire

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα