Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι πωλήσεις  των Μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, τόσο από πλευράς τεμαχίων, όσο και από πλευράς αξίας το πρώτο φετινό τρίμηνο, συμβάλλοντας σε αυτό οι μειωμένες μετακινήσεις των καταναλωτών λόγω των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού αλλά και ο μικρότερος οικογενειακός προϋπολογισμός.  

Σύμφωνα με τα αποκλειστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, πτώση που ξεπέρασε ακόμη και το 60% από πλευράς διακινηθέντων τεμαχίων κατέγραψε η κατηγορία των σκευασμάτων για τον πονόλαιμο-βήχα.  Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο πουλήθηκαν 3,5 εκατ. τεμάχια (-60,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου) αντί του ποσού των 15,4 εκατ. ευρώ (-59,8%). Δεύτερη κατηγορία σε απώλειες ήταν η κατηγορία των σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του πόνου, η οποία έχασε το 33,4% των τεμαχίων της (9 εκατ. τεμάχια) και το 21,9% της αξίας των πωλήσεών της (διαμορφώθηκε στα 24,3 εκατ. ευρώ το πρώτο φετινό τρίμηνο)

Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα σκευάσματα για την προστασία του δέρματος. Τεμαχιακά πουλήθηκαν 1.819.000 σκευάσματα (-23,6%), πραγματοποιώντας πωλήσεις ύψους 7,6 εκατ. ευρώ (-13,4%).

Απώλειες παρατηρήθηκαν, όσον αφορά τα τεμάχια που διατέθηκαν και στην κατηγορία των βιταμινών, φθάνοντας τα 3,1 εκατ. τεμάχια (-4%), στα σκευάσματα που σχετίζονται με τη διατροφή και τη σιλουέτα. Διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια (-8,4%) και  στα σκευάσματα για τη φροντίδα των ματιών διατέθηκαν 1 εκατ. σκευάσματα (-2,8%).  

Στον αντίποδα, με αύξηση των διακινηθέντων τεμαχίων κινήθηκαν τα σκευάσματα για το κυκλοφορικό (+0,8%), το αναπαραγωγικό- ουροποιητικό (+13,4%), την περιποίηση του στόματος (+12,2), ενώ μεγαλύτερη άνοδο καταγράφηκε στα σκευάσματα που σχετίζονται με τη διάθεση, την ηρεμία και τον καλύτερο ύπνο (+31,8%). 

Σε επίπεδο αξίας, με θετικό πρόσημο έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο οι βιταμίνες (+1,1%), η προστασία των ματιών (+1,6%), το κυκλοφορικό (4,1%), το αναπαραγωγικό-ουροποιητικό (+13,6%) και τα σκευάσματα για τη στοματική υγιεινή (+13,7%).  Με πτώση πωλήσεων, εκτός από τα αναλγητικά, τα αντιπυρετικά, τα φάρμακα για τον βήχα, τα δερματολογικά, απώλειες κατέγραψαν τα τονωτικά-διεγερτικά, φτάνοντας στο 37,2%. 

Σημειώνεται, ότι συνολικά το πρώτο φετινό τρίμηνο πουλήθηκαν 23.485.000 σκευάσματα (-31,90%) αξίας 113.572.000 ευρώ, που είναι μειωμένη κατά 21,5 % έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα