Κοντά στη συλλογική ανοσία κατά του νέου κορωνοϊού θα βρεθεί η Ελλάδα στο τέλος του καλοκαιριού.

Με βάση τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμού, το 70% του πληθυσμού αναμένεται να έχει λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της CoViD-19 στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου.

Η εικόνα είναι οριακή. Μία μικρή επιτάχυνση ή επιβράδυνση στους εμβολιασμούς, μπορεί να φέρει πιο κοντά ή να απομακρύνει περαιτέρω το πολυπόθητο "τείχος ανοσίας".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, ο μέσος όρος χορήγησης εμβολίων ήταν περίπου 40.000 πρώτες δόσεις και 52.000 δεύτερες δόσεις ανά ημέρα ή 1.560.000 δεύτερες δόσεις ανά μήνα. 

Με δεδομένο ότι έχουν ήδη χορηγηθεί 3.300.000 δεύτερες δόσεις, ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων αναμένεται να φτάσει τους 3.660.000 στο τέλος Ιουνίου, τους 5.220.000 στο τέλος Ιουλίου και τους 6.780.000 στο τέλος Αυγούστου.

Το τείχος ανοσίας "κτίζεται" όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού (περίπου 7.500.000 Έλληνες). Στον αριθμό αυτό αναμένεται να φτάσουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου, εκτός εάν επιταχυνθεί - έστω και λίγο - η διαδικασία εμβολιασμών.

Σενάριο επίτευξης συλλογικής ανοσίας

 Ημερομηνία Πλήρως εμβολιασμένοι Ποσοστό
Τέλος Ιουνίου 3.660.000 34,2% 
Τέλος Ιουλίου 5.220.000  48,8% 
Τέλος Αυγούστου 6.780.000   63,4%
Μέσα Σεπτεμβρίου 7.560.000  70,6% 

Ο χρόνος τρέχει

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, η εμφάνιση της μετάλλαξης "Δέλτα" του ιού προκαλεί ανησυχία σε σχέση με τη μεταδοτικότητά του και την επίτευξη των στόχων:

"Ο χρόνος τρέχει", είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια, για να σημειώσει πως η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή: "Ο χρόνος είναι 60 ημέρες μπροστά μας, που πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού μας", σημείωσε.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις (πρόγραμμα στο οποίο έχει επιμείνει η Ελλάδα), αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας.

Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερους από 12.000 εμβολιασθέντες με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%.

Επικαλούμενη διεθνείς μελέτες, σημείωσε πως η ανοσία από τις δυο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ό,τι υπέθεταν αρχικά οι επιστήμονες. "Φαίνεται ότι η ανοσία με τις δύο δόσεις των εμβολίων κρατάει περισσότερο από την αρχική εκτίμηση¨".

Πιθανώς σε αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση του ανοσοποιητικού που γίνεται από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

Άμεσα τα ραντεβού

Αναφερόμενος στη διαδικασία των ραντεβού, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνει πως - στη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της χώρας - οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν με mRNA εμβόλια.

Στην Αττική, όπου ήταν η περιοχή με τη μεγαλύτερη πίεση το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κάποιος μπορεί να κλείσει να εμβολιαστεί με εμβόλιο της Pfizer στις 30 Ιουνίου ή με εμβόλιο της Μοderna την επόμενη μέρα.

"Με βάση τις αναμενόμενες παραδόσεις που έχουμε από τις εταιρείες και τη δυναμικότητα του συστήματος, αν θα συνεχιστεί η ανταπόκριση των πολιτών είναι εφικτός ο στόχος του 70% εντός του καλοκαιριού", υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε