« Τι είναι η CRP και πώς μπορώ να την ελαττώσω;» ρωτούν αρκετοί άνθρωποι συνήθως μετά από εξετάσεις checkup κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίζεται μία μη αναμενόμενη αύξηση CRP.

Η CRP ή c αντιδρώσα πρωτεΐνη, είναι μία πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί ευαίσθητο δείκτη της οξείας φάσης των φλεγμονωδών μεταβολικών αντιδράσεων και συντίθεται πρωταρχικά στο ήπαρ.Ορισμένα άτομα έχουν φυσιολογικώς αυξημένα επίπεδα CRP. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους άντρες. Παράγοντες που προκαλούν τραύμα, φλεγμονή ή ιστική νέκρωση στο ανθρώπινο σώμα αυξάνουν την παραγωγή CRP. Η CRP είναι έτσι ένας από τους πιο χρήσιμους δείκτες στην κλινική πρακτική.

Ο κατάλογος των κατηγοριών νοσημάτων, που προκαλούν αυξημένη CRP λόγω τραύματος φλεγμονής ή ιστικής νέκρωσης είναι μακρύς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  1. Τραύματα
  2. Έμφραγμα
  3. Εστιακές φλεγμονές
  4. Αποστήματα δοντιών και φλεγμονές στόματος
  5. Συστηματικές λοιμώξεις
  6. Φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου
  7. Νοσήματα αίματος
  8. Ρευματολογικά νοσήματα
  9. Καρκινώματα
  10. Αυτοάνοσα νοσήματα.

Μελέτες συνδέουν τα αυξημένα επίπεδα της αντιδρώσας πρωτεΐνης σε υγιή άτομα με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρυνσης και επιπλοκών όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Πιθανώς κατά τη διάρκεια της αθηροσκληρυντικής διαδικασίας, πραγματοποιούνται φλεγμονώδεις αντιδράσεις, που αυξάνουν τα επίπεδα CRP και τον κίνδυνο επιπλοκών. Ιδιαίτερη σημασία στις περιπτώσεις αυτές έχει η υψηλής ευκρίνειας crp.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:

 

  • H θεραπεία της υψηλής crp γίνεται μετά από το σωστό εντοπισμό του υποκείμενου αιτίου και τη βέλτιστη θεραπεία του.
  • Η Crp χρησιμοποιείται επίσης για την παρακολούθηση της πορείας φλεγμονών ή νοσημάτων με φλεγμονή ή ιστική νέκρωση και την ανταπόκριση στην εφαρμοζόμενη θεραπεία. Έτσι ο πάσχων από πνευμονία που μετά από αγωγή εμφανίσει πτώση crp, πυρετό, δύσπνοια, βρίσκεται σε πορεία ίασης.
  • Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρούν οι άνθρωποι με υψηλό CRP είναι η αποχή από το κάπνισμα και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Ο  καπνός περιέχει καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες που δρουν απευθείας στο επιθήλιο της αναπνευστικής οδού και μέσω του αίματος μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Στην κυκλοφορία προκαλούν αλλαγή των ιδιοτήτων του επιθηλίου των αγγείων του σώματος και φλεγμονώδεις αλλοιώσεις σε πολλές εστίες του σώματος που οδηγούν σε αύξηση της CRP. Η παχυσαρκία επίσης αυξάνει την ποσότητα και την ένταση των φλεγμονών στο ανθρώπινο σώμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα