Την περασμένη Δευτέρα, τη μέρα που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωνε τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, επιβεβαιωνόταν σε τακτικό δειγματοληπτικό έλεγχο το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενη στο Γηροκομείο Βόλου.

Δύο μέρες μετά η μονάδα έχει μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης, με συνολικά 9 κρούσματα επιβεβαιωμένα με PCR test μέχρι σήμερα, εκ των οποίων 4 σε εργαζόμενους και 5 σε φιλοξενούμενους ηλικιωμένους. Μια γυναίκα 85 ετών νοσηλεύεται στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, με οδηγίες του ΕΟΔΥ, ευτυχώς με ήπια συμπτώματα. Οι άλλοι τέσσερις ωφελούμενοι παρακολουθούνται σε χώρο καραντίνας εντός του Γηροκομείου, ενώ σε κατ΄ οίκον απομόνωση βρίσκονται οι τέσσερις εργαζόμενοι καθώς και συνάδελφοί τους από τα ίδια πόστα.

Παρόλο που οι 100 φιλοξενούμενοι έχουν εμβολιαστεί στο σύνολό τους, οι 35 από τους 55 εργαζόμενους στη δομή δεν έχουν εμβολιαστεί και στη μεγάλη τους πλειονότητα επιμένουν στην άρνησή τους να το κάνουν, παρά τις αποφάσεις για αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών, από τις 16 Αυγούστου. Ο πρόεδρος της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων – Γηροκομείο Βολου, κ. Παύλος Πάνος, μιλά στο iatronet για το υγειονομικό, λειτουργικό και οικονομικό αδιέξοδο που βλέπει μπροστά του τον επόμενο μήνα, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για τον κίνδυνο εκτροπής.

«Τόσο ο ίδιος με τα μέλη της διοίκησης, όσο και σε συνεργασία με τον κ. Ευθύμιο Τσάμη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, έχουμε κάνει επανειλημμένα μεγάλες προσπάθειες παρότρυνσης του προσωπικού να εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά σχεδόν το 65% αρνείται να κάνει το εμβόλιο, προβάλλοντας διάφορους λόγους. Κάποιοι επικαλούνται προβλήματα υγείας, κάποιες γυναίκες ότι θέλουν να τεκνοποιήσουν, άλλοι για ιδεολογικούς λόγους. Δεν λείπουν ακόμα και οι ολικοί αρνητές της πανδημίας», λέει και προσθέτει: «Ακόμα και μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών, παραμένουν αμετακίνητοι. Βάζουν μπροστά τα συνδικαλιστικά τους όργανα και απειλούν με προσφυγές».

Σημειώνεται πως από τους τέσσερις εργαζόμενους που κόλλησαν τον ιό δύο είχαν νοσήσει και στο παρελθόν, εκ των οποίων η μία είχε κάνει και την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Θα ήθελα αυτοί οι άνθρωποι να έχουν επίγνωση πού βρίσκονται, σε ποιον χώρο δουλεύουν και ποια είναι η ευθύνη τους απέναντι σε ανθρώπους ευάλωτους, οι οποίοι παρόλο που έχουν εμβολιαστεί, είναι πιθανό να κολλήσουν και ελπίζω να μην έχουμε χειρότερα», τονίζει ο πρόεδρος του ιδρύματος και προσθέτει: «σε μονάδες που λειτουργούν υπό το καθεστώς ιδιωτικού δικαίου έχουν εμβολιαστεί όλοι γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Εδώ υπάρχει η νοοτροπία της μονιμότητας».

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Γηροκομείου απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση – παρότρυνση στους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί να επανεκτιμήσουν τη στάση τους, ενόψει και της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις μετά τις 16 Αυγούστου, όταν σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών, ο κ.Πάνος βλέπει αδιέξοδο: «Αν ανασταλεί η εργασία του 60% του προσωπικού θα έχουμε πρόβλημα λειτουργίας. Είπε η κυβέρνηση πως θα δοθούν διευκολύνσεις για άμεσες προσλήψεις, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες 30 νοσηλεύτριες άνεργες στο Βόλο», κατέληξε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα