Ασθενείς που νοσηλεύονται με SARS-CoV-2 ( COVID-19 ) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φλεβικό θρομβοεμβολισμό (VTE) έναντι ασθενών με γρίπη. Όμως η χρόνια χρήση αντιπηκτικών για ασθενείς με COVID μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης του φαινομένου VTE. Πρόκειται για αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο Research Thrombosis Research.

Αναλυτικότερα, η COVID-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης VTE κατά 21%, αλλά τα ευρήματα προηγούμενων μελετών δείχνουν ότι η χρόνια αντιπηκτική αγωγή μείωσε τον κίνδυνο θρομβωτικών επιπλοκών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη γρίπη ως σύγκριση, επειδή όπως ο κορωνοϊός, έτσι και η αυτή σχετίζεται με σημαντικά ποσοστά νοσηλείας, αναπνευστικής ανεπάρκειας και θανάτου. Προσπάθησαν να απαντήσουν σε μια βασική ερώτηση: είναι ωφέλιμη η αντιπηκτική αγωγή τη στιγμή της μόλυνσης σε ασθενείς που νοσηλεύονται με SARS-CoV-2, και εάν ναι, υπάρχει προφανές όφελος για τους ασθενείς με νοσηλεύονται με γρίπη;

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 495 ασθενείς με θετική δοκιμή PCR για COVID-19 από τις 13 Μαρτίου 2020, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και 429 ασθενείς με θετική δοκιμή PCR για γρίπη από τον Σεπτέμβριο του 2019, έως τον Μάιο του 2020. 
Οι ερευνητές έγραψαν στο συμπέρασμά τους ότι: «Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με SARS-CoV-2 είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κλινικά εμφανή επεισόδια VTE από αυτούς που είχαν εισαχθεί με γρίπη. Η χρόνια αντιπηκτική χρήση για ασθενείς με SARS-CoV-2 συσχετίστηκε με λιγότερο σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και αριθμητικά λιγότερα επεισόδια θρόμβων. Τα ευρήματά μας στον πραγματικό κόσμο συμπληρώνουν την πρόσφατη μελέτη ACTIV που καταδεικνύει ότι η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής νωρίς μπορεί να είναι πιο ευεργετική στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών ».

Πηγές:
docwirenews.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα