Η συνδυαστική θεραπεία περιλαμβάνει το νέο φάρμακο carfilzomib που χορηγείται παράλληλα με τη λεναλιδομίδη, τη δεξαμεθαζόνη και την κυκλοφωσφαμίδη.

 Το Carfilzomib είναι ένας τύπος φαρμάκου που περιλαμβάνεται στην κατηγορία γνωστή ως αναστολείς πρωτεασώματος, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως αποτελεσματική κατά του υποτροπιάζοντος μυελώματος όταν συνδυάζεται με την λεναλιδομίδη.

 Η δοκιμή περιελάμβανε 1.056 ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσμένο μυέλωμα, οι οποίοι έλαβαν τυχαία είτε τη θεραπεία του συνδυασμού των τεσσάρων φαρμάκων (KRdc) είτε μια επιλογή τριπλού ελέγχου.

Μετά από τρία χρόνια, το 66% των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία KRdc ήταν εν ζωή σε σύγκριση με το 50% της άλλης ομάδας. Επιπλέον, το 82% των ασθενών στην ομάδα KRdc πέτυχε μια πολύ καλή μερική ανταπόκριση στην θεραπεία σε σύγκριση με το 59% στην ομάδα ελέγχου.

Η κλινική δοκιμή διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών  του μυελώματος από 100 τοποθεσίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Leeds και του Newcastle.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Cancer Research UK, με επιπλέον χρηματοδότηση από την Amgen, η οποία κατασκευάζει το carfilzomib με την επωνυμία Kyprolis, τη Celgene και την MSD.

Πηγές:
https://www.pharmatimes.com/news/four-drug_combo_therapy_shows_benefit_for_newly-diagnosed_myeloma_patients_1373637

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας