Οι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν φλεγμονή στην καρδιά από την  COVID-19 παρά από τα εμβόλια, αναφέρει νέα έρευνα.

«Ο συγκριτικός κίνδυνος μπορεί να περιπλέξει τις αποφάσεις των γονέων σε τόσο ευαίσθητα θέματα», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Mendel Singer, αντιπρόεδρος εκπαίδευσης στο Case Western Reserve University School of Medicine του Κλίβελαντ. «Η έρευνά μας όμως δείχνει ότι για τους γονείς που ανησυχούν για το ενδεχόμενο μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας στο έφηβο παιδί τους, η πιο ασφαλής επιλογή είναι ο εμβολιασμός».

Ο Singer και οι συνεργάτες του εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 7.300 κοριτσιών και 6.800 αγοριών (ηλικίες 12-17 ετών) που είχαν διαγνωστεί με COVID, συγκρίνοντάς τους με ίσο αριθμό συνομηλίκων τους που είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA για την COVID-19.

Ο κίνδυνος για φλεγμονή στην καρδιά (μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδα) ήταν 21 φορές μεγαλύτερος στα κορίτσια, συγκριτικά με τον συνολικό κίνδυνο μετά την πρώτη και μετά τη δεύτερη δόση από τα εμβόλια.

Στα αγόρια, ο αντίστοιχος κίνδυνος ήταν σχεδόν 6 φορές μεγαλύτερος μετά την COVID-19 απ' όσος μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο σέρβερ ιατρικών ερευνών medRxiv.

«Επαληθεύσαμε τα ευρήματά μας συνυπολογίζοντας τυχόν κενά στα στοιχεία μας, αλλά και πάλι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος στους εφήβους μετά την COVID-19», δήλωσε ο Dr. David Kaelber, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Παιδιατρικής στο Case Western Reserve University School of Medicine. «Με βάση αυτά τα νέα ευρήματα, με την ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα να επικρατεί και με τα σχολεία να ετοιμάζονται να ανοίξουν, αυτή είναι μια καλή εποχή για τους γονείς για να πάνε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ο εμβολιασμός είναι πολύ πιο ασφαλής από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός».

«Οι έφηβοι δεν πρέπει να εμβολιαστούν μόνο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Πρέπει να το κάνουν και για να μην μεταφέρουν την επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα στα πιο ευαίσθητα μέλη της οικογένειάς τους», δήλωσε ο Dr. Ira Taub, παιδοκαρδιολόγος στο Akron Children's Hospital Center στο Οχάιο. «Η COVID-19 μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τους εφήβους αλλά και τις οικογένειες και τους φίλους τους».

Πηγές:
medRxiv

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας