Οι προσεχείς ημέρες είναι γεμάτες από προσκλήσεις σε πάρτι, αλλά και με συχνές εξόδους σε εστιατόρια, μπαράκια, νυχτερινές διασκεδάσεις. Σε όσους έχει τύχει να έχουν πιεί πολύ αλκοόλ κάποιο βράδυ ή πολλά βράδια στο παρελθόν, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο άσχημο είναι το επόμενο πρωί. Το γνωστό σε όλους μας hangover, μετά από μία έντονα ξέφρενη διασκέδαση, είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία για τον οργανισμό μας.

Ας δούμε παρακάτω πώς μπορούμε να συνέλθουμε από τις συνέπειες του αλκοόλ:

Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά για το θέμα, hangover ονομάζονται τα συμπτώματα που προέρχονται μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Τα συνηθισμένα είναι πονοκέφαλος, τάση για εμετό, υπνηλία, δίψα, αφηρημάδα και έλλειψη συγκέντρωσης. Γενικά, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται την επόμενη από το νυχτερινό μεθύσι και μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσουν αισθήματα κατάθλιψης, κακοκεφιάς, δυσφορίας, έλλειψη μνήμης.

Μια καλή συμβουλή είναι μετά από ένα έντονο μεθύσι να κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε την επόμενη ημέρα. Όσο κοιμάστε, το hangover θα σας είναι λιγότερο έντονο. Σημασία έχει και η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώσατε, αν ήπιατε αρκετό νερό, αν είσαστε πολύ κουρασμένοι τις ώρες εκείνες και κυρίως, πόσο κοιμηθήκατε μετά.

Σε συνηθισμένες περιπτώσεις, όλες αυτές οι συνέπειες παρέρχονται σε 24 ώρες περίπου, αλλά μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δύο ημέρες, ανάλογα με την αντοχή και τη συνήθεια του οργανισμού στο αλκοόλ.

Μελέτες έχουν δείξει, ότι κατά τη διάρκεια του hangover παρουσιάζονται διαταραχές σε ορμόνες και ηλεκτρολύτες, ενώ η αφυδάτωση είναι συχνό φαινόμενο του συνδρόμου. Σημαντική επιδείνωση στην κατάσταση μπορούν να φέρουν τα γλυκά, η στέρηση ύπνου, το κάπνισμα, αλλά και το πολύ φαγητό.

Η καλύτερη θεραπεία είναι ένας καλός οκτάωρος ύπνος, το άφθονο νερό και μια ασπιρίνη. Εάν πεινάτε την επομένη ημέρα, καταναλώστε στέρεες τροφές, μαύρο ψωμί ή φρυγανιές σικάλεως, κρακεράκια, άπαχο κρέας, λίγο τυρί ή μια ελαφριά σαλάτα.
Μην καταφεύγετε σε αντιφλεγμονώδη και βαριά παυσίπονα. Γενικά δεν θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ στον πονοκέφαλο και τη δυσφορία που νιώθετε, ενώ μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή σας, ειδικά εάν δεν έχετε γερό στομάχι. Αμερικανοί επιστήμονες προτείνουν τον πρωινό καφέ μαζί με μια ασπιρίνη, σαν λύση για το πρωινό hangover.

Τέλος, παρακολουθείστε τις αντιδράσεις σας την επόμενη ημέρα. Εάν αισθανθείτε ότι η κατάσταση είναι αφόρητη ή αισθάνεστε πραγματικά άρρωστοι, το καλύτερο είναι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε παρόμοιες συνθήκες διασκέδασης, να περιοριστείτε σε μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ και να θυμάστε, ότι καλό θα είναι, όταν αρχίσετε να πίνετε, να έχετε φροντίσει να μην έχετε εντελώς άδειο στομάχι.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νερό με σπόρους chia: Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;
‘Αδ. Γεωργιάδης: Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ καθιστά τη θέση τους πιο ελκυστική
Γιατροί ΕΣΥ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους άσκησης ιδιωτικού έργου