Η έκθεση BODY WORLDS είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις που παρουσιάζονται σε όλον τον κόσμο. Πρωτοεμφανίστηκε στο Τόκυο το 1995 και έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 140 πόλεις, στην Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη, προσελκύοντας περισσότερους από 50 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η έκθεση Body Worlds διαθέτει πραγματικά ανθρώπινα σώματα που έχουν διατηρηθεί μέσω της «πλαστινοποίησης», μίας μεθόδου διατήρησης των ιστών του σώματος που εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1970. Πρόκειται για την τεχνική που χρησιμοποιεί ο Gunther von Hagens, ένας Γερμανός γιατρός, διάσημος για το πρωτοποριακό έργο του στη διατήρηση του σώματος.

Ο πρωταρχικός στόχος των δημιουργών της έκθεσης, των Δρ. Angelina Whalley και Δρ. Gunther von Hagens, είναι η πρόληψη. Οι εκθέσεις BODY WORLDS σχεδιάστηκαν για να εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με τις εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και να δείξουν τις επιπτώσεις του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, σε αντιδιαστολή με τα οφέλη ενός υγιούς τρόπου ζωής. Η έκθεση απευθύνεται σε όλους και επιχειρεί να εμπνεύσει τους επισκέπτες της να συνειδητοποιήσουν τη μοναδικότητα του ανθρώπινου σώματος, αλλά και την φθαρτότητά του.

Η έκθεση φιλοδοξεί:

  • Να ενισχύσει την αίσθηση της ατομικής υγείας
  • Να δείξει τις δυνατότητες και τα όρια του σώματος
  • Να θέσει το ζήτημα του νοήματος της ζωής

    Στην έκθεση BODY WORLDS περιέχονται πραγματικοί ανθρώπινοι ιστοί, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων πλαστινοποιημένων σωμάτων, καθώς και επιμέρους όργανα, αιμοφόρα αγγεία και διαφανή τμήματα ιστών. Η πλαστινοποίηση οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι κάτω από το δέρμα. Παρέχει μία σαφή εικόνα για την ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, τις λειτουργίες των οργάνων και τις κοινές ασθένειες, μέσω της σύγκρισης υγιών και προσβεβλημένων οργάνων. Η έκθεση παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις εξαρτήσεων, όπως η κατανάλωση καπνού ή αλκοόλ ή τον τρόπο που λειτουργούν τα τεχνητά μέλη.

Η έρευνα στους επισκέπτες της έκθεσης ανά τον κόσμο έδειξε:

Το 87% των επισκεπτών δήλωσε ότι γνώριζε περισσότερα για το ανθρώπινο σώμα, μετά την επίσκεψή του στην έκθεση.
Το 56% δήλωσε ότι άρχισε να σκέφτεται περισσότερο τις έννοιες της ζωής και του θανάτου.
Το 79% αισθάνθηκε «βαθιά ευλάβεια» για το θαύμα του ανθρώπινου σώματος.
Το 68% αποχώρησε από την έκθεση με κίνητρα για έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.
Το 68% των ερωτηθέντων αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο σώμα του.
Το 23% των ερωτηθέντων ήταν πιο πρόθυμο να δωρίσει όργανα.
Το 22% των επισκεπτών θα μπορούσε κάλλιστα να φανταστεί ότι θα δωρίσει το σώμα του για πλαστινοποίηση μετά το θάνατο.
Το 32% δήλωσε ότι θα συμφωνούσε να γίνει αυτοψία για να προσδιοριστούν τα αίτια του θανάτου του.
 
Έρευνα σε επισκέπτες στη Βιέννη, έξι μήνες μετά το τέλος της έκθεσης, έδειξε σαφώς, ότι ένα σημαντικό ποσοστό επισκεπτών άλλαξε πραγματικά τα πρότυπα συμπεριφοράς του για να ζήσει μια πιο υγιεινή ζωή!

Το 9% των επισκεπτών δήλωσε ότι είχε καπνίσει λιγότερο και κατανάλωνε λιγότερο αλκοόλ.
Το 33% ακολούθησε μια πιο υγιεινή διατροφή.
Το 25% ασχολήθηκε με περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες.
 
Tο σημαντικότερο για τους διοργανωτές είναι η διασφάλιση των μέτρων προφύλαξης από τον Covid -19.  Έτσι, εκτός των μέτρων που θα ληφθούν βάσει κυβερνητικής οδηγίας, επιπροσθέτως θα πραγματοποιείται ειδική καθημερινή απολύμανση με όζον.

Περίοδος έκθεσης: 24/9/2021 - 9/1/2022

Πηγές: Ελληνικός Κόσμος