Η πορεία της κυκλοφορίας ενός φαρμάκου στην αγορά μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως ο τομέας της θεραπείας, η ένδειξη, η γεωγραφική περιοχή που απευθύνεται, η χρήση εκτός ετικέτας και εκτός της κύριας ένδειξης ο ανταγωνισμός με τα υπάρχοντα φάρμακα κ.ά

Ο κύκλος ζωής των περισσότερων ογκολογικών φαρμάκων περιλαμβάνει συνήθως περισσότερες από μία ενδείξεις. Αυτό περιπλέκει την ανάλυση καθώς οι αναφερόμενες πωλήσεις ενός φαρμάκου αφορούν το σύνολο των ενδείξεων. Το Pharma Intelligence Center της GlobalData χρησιμοποιήθηκε για να εξετάσει την πορεία της αγοράς ενός φαρμάκου εντός μιας ενιαίας ογκολογικής ένδειξης. Στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκαν ογκολογικά φάρμακα  με βάση μια ενιαία ετικέτα σε μία ένδειξη καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους μέχρι τώρα, ενώ τα φάρμακα με ημερομηνία έναρξης μετά το 2016 αποκλείστηκαν, καθώς ενδέχεται να μην έχουν ακόμη φτάσει σε μια ορισμένη κορύφωση.

Στις ΗΠΑ  21 φάρμακα με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι εταιρείες χρειάστηκαν μια πενταετία για να φτάσουν στην κορυφή των πωλήσεών τους, με το 95% αυτών να κυμαίνονται σε ένα χρονικό εύρος από 2 έως 8 έτη. Αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου συλλέχθηκαν στοιχεία για δέκα φάρμακα, έδειξαν ότι έφτασαν στο μέγιστο των πωλήσεων τους στα έξι έτη, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο 17 ογκολογικά φάρμακα χρειάστηκαν κατά μέσο όρο επτά έτη για να επιτύχουν το μέγιστο των πωλήσεών τους.

Βέβαια πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ του panitumumab της Amgen, το οποίο ξεκίνησε για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου  το 2006, μέχρι και πέρσι αυξάνονταν σταθερά (14 έτη) με μία μόνο ένδειξη. Την ίδια στιγμή το belinostat της Spectrum Pharmaceuticals και το ixabepilone της Bristol-Myers Squibb, κατάφεραν να φτάσουν στην κορύφωση των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ σε μόλις δύο χρόνια. 

Οι πιο προσοδοφόρες γεωγραφικές περιοχές φαίνεται να είναι αυτές στις οποίες οι κορυφαίες πωλήσεις επιτυγχάνονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι ΗΠΑ είναι η πιο προσοδοφόρα αγορά, ακολουθούμενη από την ΕΕ και την Ιαπωνία.

Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ο ευκολότερος δρόμος για την επιστροφή χρημάτων στις ΗΠΑ, όπου ένα φάρμακο μπορεί να συνταγογραφηθεί και να αποζημιωθεί μόλις δύο μήνες μετά την έγκρισή του από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Αυτό δεν συμβαίνει στην ΕΕ, όπου η περιφερειακή αποζημίωση μπορεί να διαρκέσει από πολλούς μήνες έως δύο χρόνια μετά τη λήψη της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). 

Η GlobalData έχει παρατηρήσει μια αυξημένη συμβολή από την κινεζική αγορά στις πωλήσεις ογκολογικών φαρμάκων. Ενώ δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να εξεταστεί ο χρόνος για την κορυφή των πωλήσεων στην Κίνα, η σοβαρή καθυστέρηση της συμπερίληψης ξένων φαρμάκων στον κατάλογο εσωτερικών αποζημιώσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ιατρικών Προϊόντων (NMPA) καθυστερεί επίσης το χρόνο για την κορυφή των πωλήσεων για οποιοδήποτε φάρμακο. 

Πηγές:
pharmaceutical-technology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο