Η άσκηση που τελειώνει 2 ώρες πριν την ώρα του ύπνου θα πρέπει να βοηθά κάποιον να κοιμάται ενώ αυτή που είναι χρονικά πιο κοντά στην ώρα του ύπνου θα μπορούσε να εμποδίζει κάποιον να αποκοιμηθεί.

Ο Emmanuel Frimpong, του Concordia University, δήλωσε ότι η ανάλυση έδειξε ότι όταν η άσκηση τελείωνε 2 ώρες πριν την ώρα του ύπνου υπήρχαν οφέλη όπως η προαγωγή της έναρξης του ύπνου και αυξημένη διάρκειά του.

Αντίθετα, όταν η άσκηση τελείωνε λιγότερο από 2 ώρες πριν την ώρα του ύπνου, αυτός επηρεαζόταν αρνητικά.

Οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν πιο πολλή ώρα να αποκοιμηθούν, ενώ μειώθηκε η διάρκεια ύπνου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετα-ανάλυση στοιχείων 15 ερευνών για να διαπιστώσουν πώς η άσκηση για μια φορά επηρέαζε τους νέους και μεσήλικες υγιείς και τον ύπνο τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι όταν επισκόπησαν τη βιβλιογραφία διαπίστωσαν ότι υπήρχαν πολλά μεικτά αποτελέσματα.

Ορισμένα εξαρτιόνταν από το χρόνο άσκησης, άλλα από το επίπεδο φόρμας ή ακόμα και από το είδος άσκησης.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι νωρίς το απόγευμα, η άσκηση υψηλής έντασης βοήθησε στην προαγωγή του ύπνου, ειδικά αν αυτός που ασκούνταν έκανε συνήθως καθιστική ζωή.

Η άσκηση μεταξύ 30 και 60 λεπτών επίσης βοήθησε ανθρώπους να αποκοιμηθούν και να παραμείνουν κοιμισμένοι. Το ποδήλατο είχε τα μεγαλύτερα οφέλη για τον ύπνο.

Ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης είναι το καλύτερο, καθώς η άσκηση σε διαφορετικές στιγμές του απογεύματος θα μπορούσε να προκαλεί διαταραχές ύπνου.

Ο Frimpong δήλωσε ότι με βάση την επισκόπηση για υγιείς νέους και μεσήλικες χωρίς ιστορικό διαταραχών ύπνου, οι ασκήσεις το απόγευμα θα πρέπει να γίνονται νωρίς το απόγευμα αν είναι εφικτό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Sleep Medicine Reviews.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα