Σχεδόν 10% αύξηση στα έσοδά της αναμένεται να πετύχει η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά μέχρι το 2025. Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι αναμένεται να φτάσει τα 1,25 τρισ. δολ. το 2021, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 1,8%, από 1,23 τρισ. δολ το προηγούμενο έτος. 

Μέχρι το 2025, η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά προβλέπεται να αυξηθεί κατά 8% φτάνοντας έτσι το 1,7 τρισ. δολ. Ένας από τους κινητήριους παράγοντες για τη σταθερή ανάπτυξη στη φαρμακευτική αγορά είναι η παρουσία και η συνεχής ανάπτυξη εμβολίων καθώς και των ενισχυτικών δόσεων για τον Κορωνοϊό. Παραγωγοί εμβολίων όπως η Moderna, η  AstraZeneca PLC, η Pfizer Inc. και η Johnson & Johnson είναι μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που σημείωσαν ισχυρές πωλήσεις με βάση τα έσοδα από τον COVID-19 τα προηγούμενα τρίμηνα.

Η άνοδος της εξατομικευμένης ιατρικής, γνωστής και ως ιατρική ακριβείας, είναι ένας επιπλέον παράγοντας που θα ωθήσει την ανάπτυξη στον φαρμακευτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες μεγιστοποιούν τους πόρους για Ε & Α, προκειμένου να αναπτύξουν εξατομικευμένα φάρμακα, όπως είναι η Pfizer Inc. και η AstraZeneca PLC. Έως σήμερα, οι μετοχές των δύο αυτών εταιρειών έχουν κερδίσει 20,08% και 17,02%, αντίστοιχα.

Ένας άλλος παράγοντας που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας είναι η εντονότερη ζήτηση για συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Συνταξιούχων (AARP), το κόστος 260 φαρμάκων που συνταγογραφούνται τακτικά αυξήθηκε κατά 2,9 %, ενώ το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού ήταν 1,3 % το 2020.

Ακολουθεί η λίστα με τις 10 μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες. 

10. Moderna, Inc.

Αριθμός Διαχειριστών Κεφαλαίων- Hedge Fund: 37

Η εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη αναπτύσσει εμβόλια και διάφορες θεραπείες. Είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στο κόσμο και ήδη αναμένει την έγκριση του FDA για το εμβόλιο και την ενισχυτική δόση κατά του COVID-19.
Στις 3 Αυγούστου, η εταιρεία έλαβε έκτακτη έγκριση Fast Track από τον FDA για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), mRNA-1345.
Στην έκθεση κερδών για το δεύτερο τρίμηνο, η εταιρεία ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνιών ύψους 20 δισ. δολ. (APA) για  πωλήσεις προϊόντων της για το οικονομικό έτος 2021. Για το έτος 2022,  έχει εξασφαλίσει ήδη 12 δισ. δολ. σε πωλήσεις προϊόντων της. 
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Moderna, Inc. ανέφερε EPS (κέρδη ανά μετοχή) 6,46 δολ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις κατά 0,60 δολ. Το δεύτερο φετινό τρίμηνο τα έσοδα της έφτασαν τα 4,4 δισ. δολ., από 67 εκατ. δολ. το ίδιο τρίμηνο του 2020.

9. AstraZeneca PLC 

Αριθμός Διαχειριστών Κεφαλαίων Hedge Fund: 37

Με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία παράγει και πουλάει συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία λοιμώξεων, καρδιαγγειακών, ογκολογικών και νεφρικών παθήσεων.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, δημοσίευσε θετικά ευρήματα από τη μελέτη της Enhertu, η οποία κατέδειξε μείωση 72% του κινδύνου εξέλιξης ή θνησιμότητας του όγκου σε γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Μετά από θετικά κλινικά δεδομένα, οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 5,29% στις 20 Σεπτεμβρίου.
Τα έσοδά της το δεύτερο τρίμηνο έφτασαν τα 8,22 δισ. δολ., ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις εσόδων κατά 768,98 εκατ. δολ.. Τα έσοδα της εταιρείας στους ογκολογικούς και βιοφαρμακευτικούς τομείς αυξήθηκαν κατά 19% και 25%, αντίστοιχα, το δεύτερο τρίμηνο, αντιπροσωπεύοντας το 41% και το 35% των συνολικών της  εσόδων.

8. Amgen Inc.

Αριθμός διαχειριστών κεφαλαίων Hedge Fund: 53

Η Amgen Inc.  είναι ένας κατασκευαστής φαρμάκων που εδρεύει στην Καλιφόρνια. Η δράση της επικεντρώνεται σε φάρμακα για τη θεραπεία της ψωρίασης, της αρθρίτιδας, της οστεοπόρωσης, της αναιμίας και του καρκίνου.

Τον Απρίλιο,  απέκτησε τη Five Prime Therapeutics, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας κλινικού σταδίου που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ανοσο-ογκολογικών θεραπειών, έναντι 1,9 δισ. δολ. Τον Ιούλιο, επίσης, ανακοίνωσε  την εξαγορά της TeneoBio, Inc., μιας ιδιωτικής εταιρείας βιοτεχνολογίας κλινικού σταδίου που αναπτύσσει αντισώματα. 
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Amgen Inc. ανέφερε EPS (κέρδη ανά μετοχή)  4,38 δολ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις κατά 0,37 δολ. Τα έσοδα της το δεύτερο τρίμηνο έφτασαν τα 6,5 δισ. δολ, αύξηση 5% σε ετήσια βάση, και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εσόδων κατά 75 εκατ. δολ.

7. Gilead Sciences, Inc.

Διαχειριστές κεφαλαίων : 54

Η Gilead Sciences, Inc. είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που εδρεύει στην Καλιφόρνια. Παράγει και πουλάει φάρμακα για τον ιό HIV και τον καρκίνο. Η εταιρεία ανέπτυξε επίσης το Veklury, μια ενδοφλέβια αντιιική ένεση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του COVID-19.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Gilead Sciences, Inc.  ανέφερε EPS 1,87 δολ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις κατά 0,12 δολ. Το συγκεκριμένο διάστημα τα έσοδά της έφτασαν τα 6,22 δισ. δολ., αύξηση 21% σε ετήσια βάση και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εσόδων κατά 133,06 εκατ. δολ.

6. Abbott Laboratories

Αριθμός κατόχων αντισταθμιστικών κεφαλαίων: 61

Το φαρμακευτικό τμήμα της εταιρείας πουλάει γενόσημα φάρμακα για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, υπέρταση, ημικρανία, ίλιγγο και υποθυρεοειδισμό. Επίσης, είναι γνωστή ως παγκόσμιος ηγέτης ιατρικών συσκευών. Η εταιρεία κατασκευάζει ιατρικές συσκευές για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων και κινητικών διαταραχών.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, ανέφερε EPS 1,17 δολ, ενώ τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 10,22 δισ. δολ., αυξημένα κατά 39,5% σε ετήσια βάση, και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εσόδων κατά 550,34 εκατ. δολ.

5. Eli Lilly and Company 

Αριθμός κατόχων αμοιβαίου κινδύνου: 64

Με έδρα την Ιντιάνα των ΗΠΑ, η εταιρεία παράγει και πουλάει φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη, του καρκίνου, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας, της ινομυαλγίας, της διπολικής διαταραχής, των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και της ημικρανίας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διανομή 220.000 δόσεων των Bamlanivimab και Etesevimab για την καταπολέμηση του Κορωνοϊού.

Τα έσοδα της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν σε 6,74 δισ. δολ., αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση, και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις εσόδων κατά 150,73 εκατ. δολ.

4. Pfizer Inc. 

Αριθμός Διαχειριστών Κεφαλαίου: 67

Ο βιοφαρμακευτικός κολοσσός Pfizer Inc. ανακοίνωσε στις 20 Σεπτεμβρίου  ευνοϊκά αποτελέσματα από μια κλινική μελέτη του εμβολίου της για τον COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Το εμβόλιο COVID-19 που παράγεται από την Pfizer Inc.  και τη BioNTech SE  φαίνεται να είναι ασφαλές και να διεγείρει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Pfizer Inc. ανέφερε EPS 1,07 δολ., ενώ τα έσοδα της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο  έφτασαν τα 18,98 δισ. δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις κατά 249,96 εκατ. δολ. 

3. Bristol-Myers Squibb Company 

Αριθμός κατόχων αμοιβαίου κινδύνου: 73

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών φαρμάκων για τον καρκίνο, την ψωριασική αρθρίτιδα, την ηπατίτιδα Β και τις διαταραχές του αίματος.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Bristol-Myers Squibb Company ανέφερε EPS 1,93 δολ., ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις κατά 0,03 δολ. Τα έσοδα της για το δεύτερο τρίμηνο  ανήλθαν σε 11,79 δισ. δολ., αυξημένα κατά 16% σε ετήσια βάση και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των εσόδων κατά 474,30 εκατ. δολ.

2. AbbVie Inc. 

Διαχειριστές κεφαλαίων: 82

Με έδρα το Ιλινόις αναπτύσσει και πουλάει φάρμακα για τον καρκίνο, την ψωρίαση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη νόσο του Πάρκινσον και την ημικρανία.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η AbbVie Inc.  ανέφερε κέρδη ανά μετοχή 3,11 δολ., ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις κατά 0,08 δολ. Τα έσοδα της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο  ανήλθαν σε 13,96 δισ. δολ., αυξημένα κατά 33,9% σε ετήσια βάση, και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις εσόδων κατά 322,64 εκατ. δολ. 

1. Johnson & Johnson 

Διαχειριστές κεφαλαίων: 88

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Αμερικανικός κολοσσός Johnson & Johnson, ο οποίος πουλά φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα υγείας για καταναλωτές και ιατρικές συσκευές.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Johnson & Johnson ανέφερε κέρδη ανά μετοχή 2,48 δολ., ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις κατά 0,20 δολ.. Τα έσοδα της εταιρείας το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν σε 23,31 δισ. Δολάρια, αυξημένα κατά 27,1%, και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατά 802,29 εκατ. δολάρια. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα