Μπορούν οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό όταν έχουν επιμολυνθεί; Ναι, αλλά συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους πολύ λιγότερο όταν υπάρχει νόσηση. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch και η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) δίνουν απαντήσεις σε πολλές απορίες και ερωτήματα γύρω από τον ρόλο του εμβολιασμού και της πιθανότητας μετάδοσης του ιού από τους εμβολιασμένους.

Δεδομένα από μελέτες στο πλαίσιο ευρείας χρήσης (οι λεγόμενες μελέτες παρατήρησης) δείχνουν ότι τα εμβόλια COVID-19 που χρησιμοποιούνται στη Γερμανία, όπως αναφέρουν ειδικοί του Ινστιτούτου, προλαμβάνουν σε σημαντικό βαθμό τις λοιμώξεις από Sars-CoV-2 (συμπτωματικές και ασυμπτωματικές).

Η πιθανότητα ένα άτομο να βγει θετικό σε PCR - τεστ παρά τον πλήρη εμβολιασμό είναι σημαντικά μειωμένη. Επιπλέον, η απέκκριση και μετάδοση του ιού είναι μικρότερη σε άτομα που έχουν λοίμωξη από SARS-CoV-2 παρά τον εμβολιασμό από ό, τι σε μη εμβολιασμένα άτομα με λοίμωξη SARS-CoV-2.

Ο βαθμός πάντως στον οποίο ο εμβολιασμός μειώνει τη μετάδοση του ιού δεν μπορεί επί του παρόντος να ποσοτικοποιηθεί με ακρίβεια.

Τρέχουσες και επίκαιρες μελέτες αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία από συμπτωματικές και ασυμπτωματικές λοιμώξεις ακόμη και από την σημερινή κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα. Η προστασία μειώνεται σε σύγκριση με την μετάλλαξη Α. Παράλληλα, υπάρχει ένα αμετάβλητο υψηλό επίπεδο προστασίας που παρεμποδίζει την σοβαρή εξέλιξη και πορεία της νόσου που χρήζει νοσηλείας.  

Συνολικά λοιπόν, ο κίνδυνος άνθρωποι να βγουν θετικοί σε PCR - τεστ και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους παρά τον εμβολιασμό μειώνεται σημαντικά ακόμη και στην μετάλλαξη Δέλτα.

Μάλιστα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα αυτά μετά από επαφή με τον SARS-CoV-2 βγαίνουν θετικά στον PCR - τεστ παρά το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένα και ότι επίσης εκκρίνουν μολυσματικούς ιούς. Αυτά τα άτομα μπορούν είτε να αναπτύξουν συμπτώματα μιας ασθένειας (η οποία είναι συνήθως μάλλον ήπια) είτε να μην έχουν καθόλου συμπτώματα.

Επιπλέον, η προστασία από τον εμβολιασμό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και η πιθανότητα να βγουν θετικά σε PCR - τεστ παρά τον εμβολιασμό αυξάνεται. Ο κίνδυνος πιθανής μετάδοσης του ιού σε άλλα άτομα που περνούν απαρατήρητα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω με την τήρηση των μέτρων προστασίας από λοιμώξεις.

Απαραίτητα τα μέτρα προστασίας 

Στα πλαίσια αυτά, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (STIKO) συνιστά να συνεχίσουν να τηρούνται τα συνιστώμενα μέτρα προστασίας (καθημερινή χρήση μάσκας, κανόνες υγιεινής, τήρηση απόστασης, αερισμός) ακόμη και μετά τον εμβολιασμό.

Τα άτομα που κάνουν εμβόλιο κατά της COVID-19 θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί μία ανοσοποιητική διαφυγή των ιών, δηλαδή μια παράκαμψη της ανοσολογικής απόκρισης. Η έγκαιρη δεύτερη δόση του εμβολίου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ενός ανοσοποιητικής διαφυγής. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι επίσης αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων του ιού.

Οι μεμονωμένες μεταλλάξεις συνήθως δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όταν χορηγούνται σύμφωνα με το συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Τέλος, αν η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειωθεί σημαντικά λόγω περαιτέρω μεταλλάξεων, θα ήταν δυνατό για τους κατασκευαστές εμβολίων να αναπροσαρμόσουν τα διαθέσιμα εμβόλια ανάλογα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο