Για πρώτη φορά, ομάδα ειδικών με επικεφαλής από το Tel Aviv University μπόρεσε να εντοπίσει 5 από τις 29 πρωτεΐνες που αποτελούν τον ιό και είναι υπεύθυνες για τη βλάβη των αγγείων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο εντοπισμός αυτών των πρωτεϊνών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη στοχευμένων  φαρμάκων για την COVID-19 που θα μειώνουν την αγγειακή βλάβη.

Ο Dr. Ben Maoz δήλωσε ότι μεταξύ των ασθενών  με COVID, βλέπουμε πολύ υψηλή εμφάνιση αγγειακών νόσων και θρόμβωσης, για παράδειγμα εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Τείνουμε, δήλωσε, να σκεφτόμαστε την COVID ως κυρίως αναπνευστική νόσο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ασθενείς έχουν έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Όλες οι ενδείξεις λένε, ότι ο ιός βλάπτει σοβαρά τα αγγεία ή τα ενδοθηλιακά κύτταρα στα τοιχώματα των αγγείων. Ωστόσο, έως σήμερα ο ιός έχει αντιμετωπιστεί ως μια οντότητα.

Οι ερευνητές θέλησαν να βρουν ποιες πρωτεΐνες του ιού είναι υπεύθυνες για αυτού του είδους τη βλάβη.

Ο νέος κορωνοιός είναι σχετικά απλός ιός- περιλαμβάνει 29 πρωτεΐνες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το RNA κάθε πρωτεΐνης του ιού και εξέτασαν την αντίδραση που εμφανιζόταν όταν οι ακολουθίες του RNA εισχωρούσαν σε κύτταρα αγγείων στο εργαστήριο. Μπόρεσαν επομένως να εντοπίσουν 5 πρωτεΐνες κορωνοιού που βλάπτουν τα αγγεία.

Όταν ο ιός μπει στο σώμα αρχίζει να παράγει 29 πρωτεΐνες, δημιουργείται νέος ιός, παράγει 29 νέες πρωτεΐνες και ούτω καθεξής.

Σε αυτή τη διαδικασία, τα αγγεία αλλάζουν από αδιαφανείς σωλήνες σε είδος διαπερατού δικτύου
 και παράλληλα υπάρχει αύξηση της δημιουργίας θρόμβων.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση καθεμιάς από τις 29 πρωτεΐνες που εκφράζονται από τον ιο και πέτυχαν να εντοπίσουν τις 5 που προκαλούν τη μεγαλύτερη βλάβη στα ενδοθηλιακά κύτταρα και στην αγγειακή σταθερότητα και λειτουργία.

Επιπλέον χρησιμοποίησαν υπολογιστικό μοντέλο του Καθηγ. Sharan που τους επέτρεπε να αξιολογήσουν και να εντοπίσουν ποιες πρωτεΐνες του ιού έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση σε άλλους ιστούς χωρίς να τις έχουν δει σε δράση στο εργαστήριο.

Σύμφωνα με τον Dr. Maoz, ο εντοπισμός αυτών των πρωτεϊνών μπορεί ενδεχομένως να έχει σημαντικές συνέπειες στη μάχη κατά του ιού.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο eLife.

Πηγές:
eLife.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;