Η πίεση στα νοσοκομεία θα ενταθεί περαιτέρω και το σύστημα υγείας έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τόνισε σε όλους τους τόνους τα παραπάνω, τόσο στις συναντήσεις του με υγειονομικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε την Παρασκευή, όσο και στην ομιλία του στη συνέχεια στο Thessaloniki Summit. Κατέστησε σαφές πως η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτιών γιατρών θα γίνει, και μάλιστα σύντομα, αν συνεχιστεί η μικρή τους ανταπόκριση στην πρόσκληση να συνεισφέρουν για την κάλυψη κενών στο σύστημα, ενώ άφησε ανοιχτή τη λήψη νέων μέτρων ανάσχεσης του επιδημικού κύματος. Όπως υπογράμμισε, θα αφορούν αποκλειστικά τους μη εμβολιασμένους, όπως αυτά που εξαγγέλθηκαν πριν από λίγες μέρες και τίθενται σε εφαρμογή από το Σάββατο.

"Το να λες σε κάποιον την πραγματικότητα δεν είναι απειλή", διευκρίνισε, απευθυνόμενος προς τους ιδιώτες γιατρούς, για τους οποίους ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την ως τώρα ανταπόκριση. Σημείωσε πως βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τους συλλόγους και εξέφρασε την ελπίδα πως η ανταπόκριση θα αυξηθεί ώστε να αποφευχθεί η επίταξη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως "αυτό θα γίνει, και θα γίνει σύντομα σε περίπτωση που δεν υπάρξει η προσέλευση η οποία είναι απαραίτητη".

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε πως δεν υπάρχει περίπτωση αυτά να περιορίσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή. "Η φιλοσοφία των μέτρων που αν χρειαστεί θα πάρουμε θα είναι η ίδια με αυτή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν και τώρα. Δηλαδή θα είναι περιορισμοί που θα αφορούν κυρίως τον κόσμο που έχει επιλέξει να μην εμβολιαστεί", είπε.

Στις ΜΕΘ και στο ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών η προσοχή

Προανήγγειλε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, διευκρινίζοντας πάντως πως το ψυχολογικό όριο σήμερα δεν αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά τις νοσηλείες. Οι δείκτες που παρακολουθούνται στενά αφορούν κυρίως τις ΜΕΘ, που έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών στις απλές κλίνες COVID. Για τους θανάτους είπε πως "πάντα μας σοκάρουν", τονίζοντας πως "πεθαίνουν άνθρωποι σε τρομερά μεγάλο ποσοστό που αν είχαν κάνει το εμβόλιο δεν θα πέθαιναν". Παράλληλα χαρακτήρισε ελπιδοφόρα την τάση αύξησης των εμβολιασμών πρώτης δόσης, που τις τελευταίες 3 - 4 μέρες είναι άνω των 20.000 την ημέρα.

Για την τρίτη δόση ξεκαθάρισε πως δεν είναι υποχρεωτική, ούτε γίνεται συζήτηση σήμερα περί υποχρεωτικότητας, ενώ η όποια απόφαση θα ληφθεί από κοινού για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, η μη υποχρεωτικότητα δεν σημαίνει ότι η τρίτη δόση δεν είναι σημαντική. Επικαλέστηκε στοιχεία του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία οι εμβολιασμένοι που είτε βρίσκονται σε ΜΕΘ είτε χάνουν τη ζωή τους είναι κυρίως άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί και είχε περάσει εξάμηνο μετά τη δεύτερη δόση.

Στις επαφές του με τις διοικήσεις της 3ης και 4ης ΥΠΕ, ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων για το θέμα των ανεμβολίαστων εγκύων. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο γεγονός ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 4 έγκυες γυναίκες, η μία διασωληνωμένη οι άλλες σε απλή κλίνη COVID, γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί και τόνισε πως στο συγκεκριμένο θέμα θα επικεντρωθεί τόσο η ενημερωτική εκστρατεία όσο και ο έλεγχος μέσω των συλλόγων για τις οδηγίες που δίνονται στις έγκυες από τους γιατρούς τους.

Θα κλείσουν μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα

Ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων, προειδοποίησε πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, με ιδιαίτερη στόχευση στους χώρους διασκέδασης και εστίασης, όπου υπάρχει υπερμεταδοτικότητα λόγω μη χρήσης μάσκας. "Εκεί θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση και με αύξηση των κλιμακίων που θα βγαίνουν. Και τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα, γιατί θα βλέπουμε πολύ περισσότερες παραβάσεις, όχι απλώς να καταγράφονται, αλλά και μαγαζιά να κλείνουν", είπε, για να προσθέσει πως κυρίαρχο στοιχείο είναι η εμπιστοσύνη. "Δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα τα μαγαζιά. Τι θα γίνει όμως; Προφανώς αν δεν τηρούνται αυτά τα μέτρα η πολιτεία θα παίρνει πιο επιτακτικά μέτρα".

Για την Εκκλησία, τέλος, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δημιούργησε θέμα για εσωτερική κατανάλωση, καθώς και άλλες χώρς που έχουν green pass τις έχουν εξαιρέσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα