Το τέταρτο κύμα σαρώνει στο πέρασμά του την Ελλάδα. Όλοι οι "σκληροί" δείκτες της πανδημίας κτυπούν "κόκκινο" τις τελευταίες εβδομάδες, με τις εισαγωγές να έχουν εκτιναχθεί, δημιουργώντας παρακαταθήκη για τα δεινά που θα ακολουθήσουν. Είναι σαφές πως η αύξηση των νοσηλειών ακολουθείται από αύξηση διασωληνώσεων και θανάτων...

Το παρήγορο είναι πως οι εμβολιασμοί εμφανίζουν αξιοσημείωτη βελτίωση. Το Iatronet.gr ανέλυσε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του CoViD.gov.gr, προκειμένου να εκτιμήσει την επίπτωση της πανδημίας τον τελευταίο μήνα, κατά τον οποίο επελαύνει το τέταρτο κύμα.

Από τη σύγκριση προκύπτει πως η μεγαλύτερη αύξηση αφορά τις εισαγωγές ασθενών με CoViD στα νοσοκομεία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 87% στο διάστημα από 6 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησης (83,1%) είναι θετικό, καθώς αφορά τους ημερήσιους εμβολιασμούς.

Η τρίτη υψηλότερη αύξηση καταγράφεται στην πληρότητα των απλών κλινών CoViD (71,6%) και ακολουθείται δυστυχώς από την αύξηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων (67,2%). 

Προβληματισμό προκαλεί το ποσοστό των διασωληνωμένων, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, το οποίο έφτασε χθες στο 18,72%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα μας. 

   6 Οκτωβρίου 6 Νοεμβρίου  Αύξηση
Εισαγωγές ασθενών  206 385   87%
Πληρότητα απλών κλινών CoViD 30,83%  52,92%  71,6% 
Πληρότητα ΜΕΘ CoViD  67,44% 88,62%   31,4%
Διασωληνωμένοι 347   459 32,3% 
Διασωληνωμένοι εμβολιασμένοι  11,53%  17,86% 55% 
Θάνατοι ανά ημέρα*  30 51   67,2
Σύνολο εμβολιασμών ανά ημέρα 18.739  34.312  83,1% 

* Αφορούν τον μέσο ημερήσιο όρο των εβδομάδων 1 έως 7 Οκτωβρίου και 1 έως 7 Νοεμβρίου.

Πληρότητα ΜΕΘ

Η σταθερή επιδείνωση των "σκληρών" δεικτών, ενισχύει την πίεση στο σύστημα Υγείας. Η πληρότητα των ΜΕΘ CoViD έφτασε πανελλαδικά χθες στο 88,62%, έναντι 67,44% πριν από έναν μήνα.

Οι μονάδες της Θεσσαλονίκης βρίσκονται κοντά στο 100%, ενώ ανησυχία προκαλεί και η αυξητική τάση στην πληρότητα της Αττικής. Σύμφωνα με στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), η πληρότητα στα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου ανέρχεται στο 87%. Η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ έχει ζητήσει τη μετατροπή 11 κλινών σε κλίνες ΜΕΘ CoViD, εκ των οποίων οι 5 είναι στο "Σωτηρία” και οι 6 στο “Ελπίς”.

Για πολύ επιβαρυμένη εικόνα στη χθεσινή εφημερία του "Γ. Γεννηματάς" της Αθήνας, έκανε σήμερα λόγο η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αττικής Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, το νοσοκομείο χρειάστηκε να δανειστεί ράντζα από το γειτονικό "Σωτηρία", προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]