Η τελειομανία είναι μια λέξη που αναφέρεται πολύ συχνά - τόσο συχνά, που έχει γίνει σχήμα λόγου πλέον. Και όμως, είναι μια κατάσταση που μπορεί να βρισκόμαστε και δεν μας βοηθά. Αν, για παράδειγμα, έχετε να στείλετε ένα απλό email και καταλήγετε να το γράφετε τρεις φορές μέχρι να αποφασίσετε, μάλλον υπάρχει πρόβλημα.

Δεν είναι ούτε περίεργο, ούτε λάθος να θέλουμε να αποφεύγουμε τα λάθη ή τις κακές εντυπώσεις. Είναι εντελώς ανθρώπινο και όλοι μας στον βαθμό που μπορούμε παλεύουμε για αυτό. Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται προβληματική όταν αυτή η ανάγκη να παρουσιάσουμε πάντα την καλύτερη δυνατή εικόνα εμποδίζει την καθημερινότητά μας. Ξανά, στο παράδειγμα με το email, έχουμε χαμένο χρόνο. Που ο χαμένος χρόνος μπορεί να είναι το λιγότερο από τα προβλήματα της τελειομανίας. (Ή και το πιο σημαντικό, αλλά εδώ δεν είμαστε για φιλοσοφική κουβέντα, εδώ τα βλέπουμε πιο πρακτικά τα πράγματα.)

Επίσης, η τελειομανία δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να είμαστε πολύ φιλόδοξοι και να προσπαθούμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Η τελειομανία πολλές φορές προέρχεται από ανασφάλεια, φόβο ή αδυναμία να διαχειριστούμε τις καταστάσεις. Έχει να κάνει περισσότερο με την αίσθηση ελέγχου, παρά με το καλό αποτέλεσμα.

Η τελειομανία μπορεί να είναι καλό πράγμα, από την άποψη ότι μπορούμε πάντα να έχουμε ένα κίνητρο για να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά και για να μην επαναπαυόμαστε. Η αποφυγή της αποτυχίας, όμως, είναι αδύνατη. Η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής, και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε και το αποδεχτούμε αυτό, τόσο πιο εύκολο θα ξεπεράσουμε τις τάσεις τελειομανίας μας.

Είναι πολύ εύκολο να αρχίσουμε να τιμωρούμε τον εαυτό μας επειδή δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε τον πήχη που οι ίδιοι έχουμε θέσει υπερβολικά ψηλά. Και αυτό επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμησή μας, αλλά σε βάθος χρόνου δημιουργεί μοτίβα συμπεριφοράς και ανάγκες από τις κοινωνικές μας σχέσεις που μπορούν να έχουν σφοδρές επιπτώσεις στον συναισθηματικό μας κόσμο.

Οι επιπτώσεις αυτές είναι στην πραγματικότητα πολύ κοινά συμπτώματα του χρόνιου στρες: χρόνιος πόνος, αυξημένη αρτηριακή πίεση και γαστρεντερικά προβλήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]