Εκατοντάδες είναι σε πανελλαδικό επίπεδο οι περιπτώσεις μαθητών και μαθητριών που στερούνται της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επειδή οι γονείς τους αρνούνται να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα που ορίζουν το πλαίσιο προσέλευσης και παρακολούθησης μαθημάτων στο σχολείο.

Οι διευθυντές των σχολείων και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενημερώνοντας και τις εισαγγελικές αρχές, αφού πρώτα εξάντλησαν τις προσπάθειες πειθούς με την προσέγγιση των αρνητών γονέων και τη συζήτηση μαζί τους.

Με την τροπολογία/προσθήκη σε σχέδιο νόμου που κατέθεσαν από κοινού τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης, το ζήτημα λαμβάνει νέα διάσταση, καθώς οι γονείς παιδιών ως 16 ετών που θα επιμείνουν να τους στερούν την υποχρεωτική εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο), θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως δύο ετών, καθώς και με χρηματική ποινή.

Το iatronet.gr μίλησε με περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το φαινόμενο είναι εντονότερο, και κατέγραψε τις απόψεις τους για τον τρόπο αντιμετώπισής του, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.

Οι "θεματοφύλακες", οι μηνύσεις και οι συλλήψεις

Την περασμένη εβδομάδα, 45χρονος πατέρας, αρνητής του κορωνοϊού και των μέτρων κατά της πανδημίας, πήγε στο Γυμνάσιο όπου φοιτά ο γιος του στη δυτική Θεσσαλονίκη και απαίτησε να του επιτραπεί να εισέλθει χωρίς την προσκόμιση αρνητικού self  test και χωρίς να φοράει μάσκα, όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα. Όταν οι εκπαιδευτικοί αρνήθηκαν, ο γονέας κατέθεσε μήνυση εναντίον τους, με αποτέλεσμα όμως να συλληφθεί ο ίδιος για ψευδή καταμήνυση, σε εφαρμογή σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Ο γονέας παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο, μαζί με τον συμπαραστάτη του, που συνελήφθη αργότερα όταν προσέτρεξε στο Αστυνομικό Τμήμα και υπέβαλλε μήνυση κατά των αστυνομικών. Η δίκη αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήταν η πολλοστή φορά που συμβαίνουν ανάλογες σκηνές σε σχολεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μόνο στη Θεσσαλονίκη είναι περισσότερα από 50 τα παιδιά που κρατιούνται στα σπίτια τους από τους γονείς τους, επειδή οι τελευταίοι δεν αποδέχονται την εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Άλλοι 20 μαθητές βρίσκονται εκτός σχολείο για τους ίδιους λόγους στους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (συνολικά 70 σε επίπεδο Περιφέρειας), με ιδιαίτερη έμφαση στο νομό Σερρών.

45 σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, συνολικά 45 παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, εκ των οποίων 33 στην Πρωτοβάθμια και 12 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανέφερε στο iatronet.gr ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Κωνσταντίνος Μπαντίκος (φωτογραφία), διευκρινίζοντας πως τα στοιχεία αφορούν την περασμένη εβδομάδα και τώρα γίνεται επικαιροποίηση.

Δύο από τα πέντε παιδιά Δημοτικού που δεν πηγαίνουν στο σχολείο στο νομό Έβρου θα ενταχθούν στα διαπεριφερειακά εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα, επειδή προσκόμισαν βεβαίωση ότι διαμένουν μόνιμα με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σημειώνεται ότι στα συγκεκριμένα προγράμματα μπορούν να λάβουν μέρος μόνο τα παιδιά που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως σοβαρό αποδεδειγμένο πρόβλημα υγείας ή συγκατοίκηση με ευπαθείς ομάδες.

"Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η άρνηση αφορά τη χρήση μάσκας και την πραγματοποίηση self test, με την συνεπακόλουθη καταχώρηση του αποτελέσματος στο edu pass", σημείωσε ο κ. Μπαντίκος, και πρόσθεσε πως η Διεύθυνση στο πλαίσιο της δικής της αρμοδιότητας έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες, εξαντλώντας την προσπάθεια πειθούς, πριν ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές. "Τους προσεγγίσαμε, εξηγήσαμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα παιδιά η αποχή από την εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους - θα χρειαστεί μοιραία να επαναλάβουν τη χρονιά - όσο και στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Ορισμένοι είναι πολύ σκληροπυρηνικοί και δεν πείθονται εύκολα. Οι επιστολές που στέλνουν στο σχολείο και κοινοποιούνται σε εμάς έχουν το περιεχόμενο αυτών που διακινούνται στο διαδίκτυο από λεγόμενους θεματοφύλακες του Συντάγματος", ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις μαθητών από κορωνοϊό, σε επίπεδο Περιφέρειας τα ενεργά κρούσματα ήταν χθες 98. Όπως λέει ο κ. Μπαντίκος, παρατηρείται μια περιοδικότητα τόσο σε ό,τι αφορά την περιοχή όσο και στον χρόνο εκδήλωσης, σύμφωνα και με τις επιδημιολογικές τάσεις στον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα η Δράμα και η Καβάλα είχαν πολλά κρούσματα τον Νοέμβριο και τώρα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ σήμερα τα 42 από τα 98 κρούσματα, σχεδόν τα μισά, αφορούν το νομό Έβρου. Δευτερευόντως την Ξάνθη, ενώ η Ροδόπη είχε ελάχιστα και στις δύο περιόδους.

Στη Δυτική Μακεδονία, δεν υπάρχει κάποια καταγεγραμμένη περίπτωση. "Κάποια ζητήματα που είχαν προκύψει με ένα - δύο παιδιά, έχουν λυθεί από την περσινή χρονιά", είπε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Θοδωρής Μαρδίρης.

Ήπειρος - Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, μόνο στη Λάρισα 35 παιδιά αρνητών κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά λόγω απουσιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών, Δημήτρη Παπαποστόλου, ενώ οι γονείς τους πλέον θα βρεθούν αντιμέτωποι και με το νόμο, εφόσον επιμείνουν.

Στην Ήπειρο είναι καταγεγραμμένες 10 περιπτώσεις παιδιών σε Πρέβεζα και Άρτα και επίσης έχουν ενημερωθεί οι εισαγγελικές αρχές. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, Κωνσταντίνο Καμπουράκη (φωτογραφία), 8 παιδιά φοιτούν σε σχολεία της Π.Ε. Πρέβεζας -6 στην Πρωτοβάθμια και 2 στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - και άλλα 2 στην Άρτα, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο ένας εξ αυτών είναι ενήλικος και φοιτά σε εσπερινό σχολείο.

"Πιστεύω πως κάποιοι από τους γονείς θα πειστούν, υπό την απειλή του νόμου και θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο, ίσως κάποια να έχουν επιστρέψει ήδη", ανέφερε ο κ. Καμπουράκης και πρόσθεσε πως για όσους επιμείνουν θα υπάρξει αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση.

Ο ίδιος, όπως και διευθυντές σχολείων, έχει γίνει αποδέκτης συνωμοσιολογικών επιχειρημάτων από αρνητές τους οποίους προσέγγισαν στο πλαίσιο του ρόλου τους. "Υπάρχει σε κάποιους μια στρεβλή αντίληψη για το τι είναι η COVID, αν είναι μια απλή γρίπη, για τα εμβόλια και αυτό που θα εισάγουν στον οργανισμό του ανθρώπου. Πέρυσι ένας γονέας είχε υποβάλλει και αγωγή κατά εκπαιδευτικών, η οποία εκδικάζεται σύντομα", είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας