Μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έδειξε ότι σχεδόν 7 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν έως το 2030, εάν οι χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων πραγματοποιούσαν πρόσθετη επένδυση μικρότερη του ενός δολαρίου ανά άτομο ετησίως στην πρόληψη και τη θεραπεία των μη μεταδοτικών ασθενειών. Αυτές οι ασθένειες – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου και των αναπνευστικών παθήσεων- προκαλούν σήμερα 7 στους 10 θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, ο αντίκτυπός τους στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα συχνά υποτιμάται, παρά το γεγονός ότι το 85% των πρόωρων θανάτων (ηλικίας 30-69 ετών) οφείλεται στις μη μεταδοτικές ασθένειες, γεγονός που τις καθιστά τεράστια επιβάρυνση για την υγεία και την κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των θανάτων μπορεί να προληφθεί χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες και ελεγμένες παρεμβάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν οικονομικά αποδοτικά μέτρα για τη μείωση της χρήσης καπνού και της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ, τη βελτίωση της διατροφής, την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, τη μείωση των κινδύνων από καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη και την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η έκθεση αναφέρει πως κάθε δολάριο που επενδύεται θα μπορούσε να αποδώσει έως και 7 δολ. φτάνοντας τα 230 δισ. δολ. μέχρι το 2030.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, επεσήμανε ότι «Σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητα, ένα πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι χωρίς δράση, οι μη μεταδοτικές ασθένειες θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντική απειλή για την παγκόσμια υγεία. Η επένδυση σε αυτές τις τεκμηριωμένες πολιτικές είναι μια επένδυση σε ένα υγιές μέλλον». Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση τονίζει την επείγουσα ανάγκη επένδυσης στην πρόληψη και τη διαχείριση των μη μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες απέδειξαν ότι μπορούν να επιδεινώσουν τα αποτελέσματα του Κορωνοϊού. 

Οι ενέργειες Best Buy περιλαμβάνουν αύξηση των φόρων στην υγεία, περιορισμούς στο μάρκετινγκ και στις πωλήσεις επιβλαβών προϊόντων, ενημέρωση και εκπαίδευση στον εμβολιασμό, διαχείριση των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, προκειμένου να αποφευχθούν πιο σοβαρές ασθένειες ή επιπλοκές κ.λπ.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι, ενώ καθεμία από τις παρεμβάσεις μπορεί να υλοποιηθεί μεμονωμένα, τα αποτελέσματα είναι ισχυρότερα και παράγουν μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης όταν εισάγονται μαζικά. Καθώς οι περιθωριοποιημένες ομάδες συχνά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις φυσικές και οικονομικές επιπτώσεις των ΜΝΚ, οι παρεμβάσεις μπορεί επίσης να συμβάλουν στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα