Συγκριτικά στοιχεία για τη σοβαρότητα της νόσησης σε ασθενείς με στελέχη Όμικρον, Βήτα και Δέλτα, παρέχουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). 

Σε σημερινή τους έκθεση αναφέρουν πως προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι λοιμώξεις με το στέλεχος Όμικρον έχουν λιγότερο σοβαρή κλινική εικόνα από τη Δέλτα, αλλά δεκαπλάσια πιθανότητα επαναμόλυνσης.

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν μία σειρά από μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, διευκρινίζοντας, πάντως, πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει μια πλήρης εκτίμηση της σοβαρότητας.

Όπως αναφέρουν, τα αρχικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική, που δεν έχουν πλήρως αναλυθεί, δείχνουν ότι - παρά τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον - τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν χαμηλότερα (4,9%) σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα (18,9% με Βήτα, 13,7% με Δέλτα).

Λιγότεροι ασθενείς με Όμικρον είχαν σοβαρή νόσο (28,8%), σε σύγκριση με τα κύματα Βήτα (60,1%) και Δέλτα (66,8%).

Είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, να ληφθεί υπόψη ότι το 73% του ενήλικου πληθυσμού στην περιοχή είχε ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό πριν από την κυριαρχία της Όμικρον. Ο τρόπος αποτύπωσης των στοιχείων - σημειώνουν οι ειδικοί του ECDC - δεν ευνοεί την πλήρη αξιολόγηση του φαινομένου.

Επικαλούμενοι αναφορά του Βρετανικού Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας (UKHSA), τονίζουν πως τα άτομα που έχουν μολυνθεί από Όμικρον έχουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να επισκεφθούν ή να εισαχθούν στο νοσοκομείο, από τα άτομα με μόλυνση από το στέλεχος Δέλτα.

Βρήκαν, επίσης, 65% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για ασθενείς με Όμικρον που είχαν λάβει 2 δόσεις εμβολίου και μειωμένο κίνδυνο κατά 81% για όσους είχαν λάβει 3 δόσεις, σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους.

Επαναμόλυνση

Άλλη μελέτη που έγινε στη Σκωτία, αξιολογησε τα δεδομένα ατόμων με συμπτωματική λοίμωξη Όμικρον. Εντόπισε μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με τις περιπτώσεις Δέλτα, ενώ το ποσοστό πιθανής επαναμόλυνσης για Όμικρον ήταν 10 φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Τα εμβολιασμένα άτομα με τρίτη δόση, είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων μετά από μόλυνση από Όμικρον.

Πρόσφατη μελέτη από τον Καναδά επιβεβαίωσε τα χαμηλά ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο (0,3%) και θνησιμότητας (<0,1%) για ασθενείς με Όμικρον. Μελέτη από το Τέξας, δείχνει μικρότερη διάμεση διάρκεια νοσηλείας και μειωμένη ανάγκη για αναπνευστική υποστήριξη από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Παρόμοια ευρήματα δημοσιεύθηκαν σε μια προέκδοση μελέτης στη Νότια Καλιφόρνια. Οι συγγραφείς αναφέρουν μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο - ΜΕΘ και θνητότητα σε ασθενείς με Όμικρον σε σύγκριση με εκείνους που έφεραν το στέλεχος Δέλτα. Η διάμεση διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο για συμπτωματικούς ασθενείς ήταν περίπου 70% μικρότερη για τις περιπτώσεις μόλυνσης από Όμικρον.

Ανοσία

Οι περισσότερες μελέτες, όμως, δεν αναφέρουν την φθίνουσα ανοσία, ούτε τον πιθανό μεγάλο αριθμό μη εξακριβωμένων επαναμολύνσεων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση της μείωσης της σοβαρότητας.

Συνήθως χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η συσσώρευση των κλινικών αποτελεσμάτων σχετικά με τον αντίκτυπο μιας συγκεκριμένης παραλλαγής στις εισαγωγές στο νοσοκομείο, στις ανάγκες εντατικής θεραπείας και στους θανάτους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η προηγούμενη ανοσία, από φυσική μόλυνση ή εμβολιασμό και οι βελτιωμένες επιλογές θεραπείας, θα συμβάλουν στη μείωση της επίπτωσης από επακόλουθη μόλυνση.

Ο πραγματικός κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης μπορεί να υποτιμηθεί από τον μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων ή μολυσμένων ατόμων, κάτι που δεν συνέβαινε στην αρχή των προηγούμενων κυμάτων. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη η σχετικά νεαρή ηλικία των περισσότερων ατόμων που έχουν μολυνθεί με την Όμικρον μέχρι στιγμής.

Ελλάδα

Οι συντάκτες της έκθεσης του ECDC υπογραμμίζουν πως το κλινικό προφίλ της Όμικρον μπορεί να αλλάξει με τα στοιχεία που αναμένονται.

Σε σχέση με την Ελλάδα, αναφέρουν πως περιλαμβάνεται στις 19 ευρωπαϊκές χώρες, όπου το Όμικρον θεωρείται επικρατούν στέλεχος, καθώς αφορά πάνω από το 50% των συνολικών κρουσμάτων (75,5% την πρώτη εβδομάδα του έτους).

Σε άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες, το Όμικρον δεν ήταν το επικρατούν στέλεχος, τουλάχιστον κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024