Από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και επί ένα δεκαήμερο, η Φλώρινα βρισκόταν στην κορυφή της πανελλαδικής λίστας με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, σε αναλογία με τον πληθυσμό. Την περασμένη Κυριακή, 9 Ιανουαρίου, και ενώ είχε αρχίσει να φαίνεται μια τάση αποκλιμάκωσης, ένα δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου υποχρέωσε τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής να βγουν έντρομοι στους δρόμους. Αρκετοί χρειάστηκε να ξεσπιτωθούν και να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία ή σε συγγενικά τους πρόσωπα στην ύπαιθρο. Οι τρεις Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας (Φλώρινας, Πρεσπών και Αμυνταίου) κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περίοδο έξι μηνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες. Τις επόμενες μέρες, και ενώ η γη εξακολουθούσε να σείεται, ήρθε και το σαρωτικό πέρασμα του ακραίου καιρικού φαινομένου "Διομήδης", που εκδηλώθηκε στην περιοχή με σφοδρό χιονιά και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις συγκοινωνίες.

"Ελπίζουμε πως με τον Διομήδη το κακό τρίτωσε και δεν θα έχουμε άλλα", σχολίασε στο iatronet.gr ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Σωτήρης Βόσδου (φωτογραφία). Ο ίδιος ευελπιστεί πως από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο νομός θα εισέλθει σταδιακά σε μια μορφή κανονικότητας. Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα μειώνεται τις τελευταίες μέρες, το έντονο καιρικό φαινόμενο πέρασε και τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν, αλλά η γη συνεχίζει να τρέμει από μετασεισμούς και αυτό προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί για καιρό ακόμη.

"Ευτυχώς, δεν είχαμε κάποια κατάρρευση σπιτιού, ούτε κρίθηκε κάποιο κατεδαφιστέο. Κάποιοι συμπολίτες, με μέριμνα του Δήμου, ζήτησαν να μετακινηθούν στο κλειστό γυμναστήριο και ενδεχομένως να πήγαν για μια μέρα σε ξενοδοχείο. Κάποιοι άλλοι, που είχαν ενδοιασμούς να μείνουν στο σπίτι, φιλοξενούνται σε συγγενικά τους πρόσωπα", είπε ο κ. Βόσδου. Τα σχολεία, που παρέμειναν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή, ελέγχουν κλιμάκια μηχανικών από τις "Κτηριακές Υποδομές Α.Ε." που έχουν σπεύσει στην περιοχή και όσα παίρνουν την έγκριση καταλληλότητας θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά από τη Δευτέρα.

Τι προκάλεσε την επιδημιολογική έκρηξη

Τα ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, που την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν 77, "εκτοξεύτηκαν" σε 653 τέσσερις μέρες αργότερα, φτάνοντας ως και τα 709 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου, η Φλώρινα ήταν πρώτη στην πανελλαδική λίστα, με εξαίρεση μόλις δύο ημερών, όταν την προσπέρασε ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών και ήταν δεύτερη.

Ο αντιπεριφερειάρχης αποδίδει την "έκρηξη" στη μεγάλη κινητικότητα, κυρίως των νέων, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το παραδοσιακό έθιμο με τις φωτιές στις γειτονιές της πόλης την παραμονή των Χριστουγέννων, παρά τις αντίθετες συστάσεις τηρήθηκε φέτος, με πλήθος κόσμου να διασκεδάζει γύρω από αυτές. "Δεν ήταν οργανωμένες, ούτε είχαν τον αριθμό πολιτών που είχαν προ πανδημίας, αλλά ενδέχεται να έπαιξαν κάποιο ρόλο στη διασπορά. Θεωρώ πως η διασπορά οφείλεται κυρίως στον συνωστισμό που υπήρξε σε κάποια κέντρα και κλαμπ", ανέφερε ο κ.Βόσδου.

Τις τελευταίες μέρες η διασπορά έχει περιοριστεί, στο επίπεδο των 200 με 300 νέων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους. Το έντονο καιρικό φαινόμενο υποχώρησε, αφήνοντας πίσω του το γνώριμο στην περιοχή λευκό τοπίο, αλλά με τους δρόμους καθαρούς και την ηλεκτροδότηση να έχει αποκατασταθεί σε όλους τους οικισμούς. Σε ό,τι αφορά τον Εγκέλαδο, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά και οι ξεσπιτωμένοι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν σταδιακά.

Ελεγχόμενη η πίεση στο νοσοκομείο

Στην ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, συμπεριέλαβε τη Φλώρινα στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με σημαντική αύξηση των νοσηλειών, μαζί με αυτές της Κοζάνης, της Ημαθίας, του Κιλκίς και της Άρτας.

Μιλώντας στο iatronet.gr ο διοικητής του νοσοκομείου της Φλώρινας, Χρήστος Παπούλκας (φωτογραφία), χαρακτηρίζει την κατάσταση ελεγχόμενη. "Υπάρχει μια πίεση σε ό,τι αφορά στην προσέλευση στα ΤΕΠ, στα αιτήματα για διενέργεια μοριακού τεστ και στους επανελέγχους, αλλά ευτυχώς οι νοσηλείες είναι σημαντικά λιγότερες από αυτές που είχαμε το 2020, με το 1/10 των σημερινών κρουσμάτων", σημειώνει και προσθέτει: "Αυτό οφείλεται τόσο στο σημαντικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, που είναι κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο, όσο και στο ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο".

Το νοσοκομείο Φλώρινας διαθέτει μια κλινική COVID-19 με δυναμικότητα 22 κλινών, και μέχρι σήμερα κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας δεν υπήρξε ανάγκη για επιπλέον κλίνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε