Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να προκαλέσουν την αναγέννηση ποδιών σε  βατράχους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances,

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αισθητικά δεν είναι τέλεια αλλά οι βατραχοι έχουν αρκετά καλά πόδια.

Η αναγέννηση διευκολύνθηκε από κοκτέιλ 5 φαρμάκων και φορετό βιοαντιδραστήρα σιλικόνης που ονομάζεται BioDome.

Το κοκτέιλ αναπτύχθηκε από τον Levin και τη Nirosha Murugan, του Algoma University στο Οντάριο.

Σχεδιάστηκε να περιέχει συστατικά που προκαλούν διάφορες δράσεις όπως καταστολή παραγωγής κολλαγόνου, ενίσχυση νευρικών ινών, ανάπτυξη αγγείων και μυών και καταστολή της φλεγμονής

Το κοκτέιλ ήταν το πρώτο που δοκίμασε η ομάδα.

Tο BioDiome χρησιμοποιήθηκε εντός των πρώτων 24 ωρών από τον ακρωτηριασμό και σε μια ομάδα βατράχων φορτώθηκε με τις 5 ουσίες. Αυτή η σύντομη αγωγή ενεργοποίησε περίοδο αναγέννησης 18 μηνών που οδήγησε σε σχεδόν πλήρως λειτουργικά πόδια. Τα νέα άκρα περιείχαν οστά, μύες και νεύρα. Οι βάτραχοι μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν για να στέκονται και να κολυμπούν.

Tα πόδια δεν είχαν τα μακριά δάχτυλα που έχουν οι βάτραχοι στα πόδια.

Ορισμένα ζώα ανταποκρίθηκαν σπουδαία και άλλα όχι τόσο σπουδαία, αλλά όλα  πήγαν καλύτερα.

Ακόμα και το BioDome χωρίς φάρμακα είχε χρήσιμη επίδραση σε ορισμένους βατράχους διευκολύνοντας μετρική αναγέννηση, πιθανόν επειδή ακόμα παρείχε προστατευτικό περιβάλλον.

Ενώ, υγρό προστατευτικό περιβάλλον, όπως μια λίμνη χωρίς αρπακτικά-σε αυτή την περίπτωση το BioDome- επέτρεψε στο σώμα των βατράχων να προσπαθήσει να αναγεννηθεί.

Αυτή η μέθοδος δεν αφορά μόνο άκρα καθαυτά. Είναι τρόπος να εστιάσου οι επιστήμονες και να κατορθώσουν αναγέννηση οργάνων όλων των ειδών, δήλωσε ο ερευνητής.

Οι ερευνητές, που λαμβάνουν μηνύματα από εθελοντές, είναι ακόμα μακριά από την πραγματοποίηση δοκιμών σε ανθρώπους.  Ο Levin δήλωσε ότι δεν είναι  δυνατόν να υπολογιστεί πότε θα συμβεί αυτό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;