Μικρή έρευνα από τις ΗΠΑ υποδεικνύει ότι άνθρωποι που ακολουθούν συστάσεις για τερματισμό της απομόνωσης των 5 ημερών μετά από θετικό τεστ για COVID-19, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμπτώματα, θα μπορούσαν ακόμα να είναι μεταδοτικοί. Στις ΗΠΑ το CDC επικαιροποίησε την οδηγία του τον Ιανουάριο και μείωσε την περίοδο απομόνωσης στις 5 ημέρες, ενώ απέσυρε την ανάγκη για αρνητικό τεστ.

Όμως, έρευνα του University of Chicago, ανακάλυψε ότι σημαντικό ποσοστό ανθρώπων μπορούσε ακόμα να βρεθεί θετικό στα τεστ και θα μπορούσε επομένως να μολύνει άλλους την πέμπτη ημέρα.

Η έρευνα, που αναρτήθηκε στο medRXiv, παρακολούθησε 260 πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς, εκ των οποίων 141 είχαν κάνει και την ενισχυτική δόση.

Οσοι μελετήθηκαν ήταν θετικοί στον κορωνοιό στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, όταν η παραλλαγή Όμικρον είχε γίνει κυρίαρχη στις ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ότι μπορούσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους 5-10 ημέρες μετά το πρώτο θετικό rapid τεστ, αρκεί να μην είχαν συμπτώματα και να επιδείκνυαν αρνητικό τεστ.

Σε αυτούς που βρέθηκαν θετικοί στα τεστ δεν τους επιτράπηκε να επιστρέψουν στην εργασία τους. Οσοι βρέθηκαν αρνητικοί, ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να φορούν μάσκες N-95 και να τρώνε και να κάνουν διάλειμμα χωριστά, ως επιπλέον μέτρα προφύλαξης.

Ακολουθούν τα στοιχεία για το ποιος ήταν θετικός κάθε ημέρα από την απελευθέρωση.

  • Ημέρα 5: Το 46% των 52 πλήρως εμβολιασμένων υγειονομικών που υποβλήθηκαν σε τεστ εκείνη την ημέρα βρέθηκαν θετικοί. Αυτοί είχαν εμβολιαστεί με 2 ή 3 δόσεις
  • Ημέρα 6: 58% των 53.
  • Ημέρα  7: 38% των 68.
  • Ημέρα  8: 26% των 46.
  • Ημέρα  9: 25% των 28.
  • Ημέρα  10: 54% των 13.

Συνολικά, το 41% των 260 ήταν θετικοί στα τεστ την ημέρα που θα έβγαιναν από την απομόνωση, σημάδι ότι πιθανόν ήταν ακόμα μεταδοτικοί, σημείωσαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να είναι θετικοί στα τεστ στις 6 ημέρες απομόνωσης, με ποσοστό 58%.

Η έρευνα δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες και το δείγμα ήταν μικρό -που σημαίνει ότι τα συμπεράσματα ενδεχομένως μπορεί να μην είναι καταληκτικά.

Πηγές:
medRXiv,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε